Matěj Schneider: Nejvyšší soud pro Trumpa vykouzlil novou prapodivnou imunitu

5. červenec 2024
Bývalý prezident Donald Trump odchází od soudu

Americký Nejvyšší soud se v uplynulých měsících zabýval celou řadou přelomových rozhodnutí. Ten největší bezprostřední dopad ale bude mít jedno z posledních, které vydal na konci svého aktuálního období. V tom se zabýval teoriemi právního týmu Donalda Trumpa o tom, že by měl exprezident být krytý velmi široce pojatou imunitou za kroky, které učinil během svého úřadování.

Čtěte také

Vše se pochopitelně řeší především kvůli Trumpově počínání po předchozích prezidentských volbách, jejichž výsledek exprezident dodnes neuznává a které se snažil aktivně zvrátit. Kvůli tomu se musel potýkat s už druhým pokusem o odvolání z funkce (byť tehdy už zpětně) a od loňska také dvěma trestněprávními žalobami.

Průběh té nejdůležitější ale zastavila právě stížnost Trumpových právníků, kteří přišli s kouzelným řešením: Trump by neměl být stíhán za jakékoliv sebehorší prohřešky tohoto typu, protože jednal jako prezident. A jak říkal už Richard Nixon: když to dělá prezident, není to nelegální.

Nejvyšší soud si dával s rozhodnutím na čas. I to Trumpovi vyhovuje, protože jeho primární prioritou je odkopnout jakékoliv další rozsudky alespoň až do času po volbách. To se mu zjevně podařilo. Soud mu ale teď pomohl i svým rozhodnutím, byť to se snaží být šalamounštější, než se může na první pohled zdát.

Činy jakéhokoliv úřadujícího prezidenta dělí do tří kategorií: základní a vyloženě ústavní kroky, „oficiální“ úkony a pak ty neoficiální. První a poslední kategorie jsou dle rozsudku Nejvyššího soudu vcelku jednoduché – v ústavních úkonech požívá prezident nekompromisní imunitu, u těch neoficiálních žádnou.

Čtěte také

Komplikovanou zůstává ta prostřední kategorie takzvaných „oficiálních“ úkonů. Tam to s imunitou má záležet případ od případu a rozhodovat o tom mají soudy nižší instance. Na jeden z nich se tak teď vrací žaloba na Trumpa a tento soud bude muset probrat jednotlivé úkony, kvůli kterým je Trump žalován a posoudit, jestli se na ně imunita vztahuje podle nového klíče soudu nejvyššího.

Privilegia pro oblíbeného prezidenta

Rozhodnutí pochopitelně provázelo mnoho dramatických titulků a není divu. Teoreticky otevírá cestu k legalizaci tak divokých věcí jako jsou prezidentem objednané atentáty na politické rivaly – takto své teorie vykládají i sami Trumpovi právníci. V praxi to doufejme nikdo testovat nebude. Dobře to ale ilustruje, jak chabé je to rozhodnutí, které jen dále podkopá propadající se důvěru v Nejvyšší soud jako v instituci.

O absurditě rozhodnutí také dobře vypovídá to, jak na nový koncept prezidentské imunity reagovali v nedávné době respondenti v průzkumech. V jednom takovém od Marquette University odpovědělo asi 16 procent dotázaných republikánských voličů, že tento koncept schvalují obecně pro jakéhokoliv prezidenta. Když se ale tazatelé ptali vyloženě na imunitu pro Trumpa, vyskočilo toto číslo téměř na dvojnásobek.

Matěj Schneider, Voxpot

Jsou ta privilegia, jejichž výhody chcete, aby požíval jenom váš oblíbený prezident a žádný jiný, opravdu správná? Po listopadových volbách se navíc můžeme brzo dozvědět, jak by tohoto nově posíleného ústavního brnění mohl Trump využít napodruhé. Minule to moc dobře nedopadlo.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio