Matěj Schneider: Na soudních sporech vydělává hlavně Giuliani. Trumpa v Bílém domě udrží jen těžko

22. listopad 2020

Donald Trump se stále nemá k tomu, aby uznal výsledky voleb. Jeho ministři vtipkují o tom, že přecházet se bude leda k druhému období Trumpa, a jeho právní tým pořádá jednu surreálnou tiskovku za druhou.

Kromě vyostření rétoriky to ale mění máloco. Částečně proto, že i kdyby Trump se všemi žalobami uspěl, nestačilo by to na zvrácení výsledku voleb. V tomto ohledu je spíše než plamenné projevy na tiskovkách vhodné sledovat umírněnější (ale stejně zábavné) výroky prezidentova právního týmu v soudních síních. Tam jsou pod přísahou, musí se tedy krotit, a je znát, že toho mnoho v rukou skutečně nemají.

Čtěte také

To neznamená, že by tyto tahanice nebrzdily proces předání moci. Ten ze strany současné administrativy formálně spouští úřad s názvem General Services Administration. Zákon z roku 1963, kterým se má řídit, nijak nespecifikuje, jak má úřad rozpoznat vítěze voleb.

Ředitelka úřadu Emily Murphyová je v těžké pozici a není zcela jasné, kdy a jak ji vyřeší. Tým Joea Bidena tak kvůli tahanicím nemá přístup k financím, které federální vláda vyhrazuje na proces předání moci. Ty jsou určené jednak na kancelářské prostory a platy týmu. Jde tu ale i o přístup k briefingům národně bezpečnostního aparátu.

20 tisíc dolarů za den

Situace není zcela bezprecedentní. Když v roce 2000 docházelo k divokému přepočítávání hlasů na Floridě, nebylo o příštím prezidentovi Spojených států rozhodnuto až do půlky prosince, a to zásahem Nejvyššího soudu. „Nemůžeme čekat, kdo vyhraje. Musíme předpokládat, že jsme vyhráli my a pustit se plnou parou vpřed,“ říkal tehdy budoucí viceprezident Dick Cheney.

Čtěte také

George W. Bush a jeho tým si tehdy za soukromé peníze pronajali prostory a dělali, co mohli, i bez přístupu do Bílého domu. Nutno podotknout, že zpomalené předání moci jmenovala komise, která měla za úkol vyšetřovat příčiny teroristických útoků 11. září 2001, jako jeden z dílčích důvodů nepřipravenosti americké vlády.

Podobně jako Bush teď k situaci přistupuje i Bidenův tým, který už stihl oznámit, kdo bude sloužit jako Bidenův šéf štábu, a aktivně jedná o dalších členech vlády. Bez součinnosti GSA ale nemohou na spoustu pozic provádět formální pohovory. Celý cirkus pravděpodobně skončí 14. prosince, kdy se v rámci nepřehledného amerického volebního systému setkají volitelé za jednotlivé státy a odevzdají své hlasy.

Republikánští politici ze čtyř států – Arizony, Michiganu, Pensylvánie a Wisconsinu – dali najevo, že nehodlají do tohoto procesu zasahovat – to je opět v ostrém kontrastu s veřejnými prohlášeními Trumpova právního týmu. Ten ze současných tahanic vychází jako jediný s jasným výdělkem: například Rudy Giuliani prý po Trumpovi chtěl 20 tisíc dolarů za každý den tahanic. Přímo Trump si ale setrvání v Bílém domě vydobyde jen těžko. Možná až ve volbách za čtyři roky.

Autor je publicista

Spustit audio