Martina Vacková: Depp, Afghánistán a uprchlíci ve Varech

2. září 2021

Bylo, nebylo na 55. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech. Johnny Depp, Afghánistán a uprchlíci. Nevím, jestli znáte ten festivalový pocit, že jste viděli něco úžasného a potřebujete svůj zážitek s někým hned sdílet.

Takový ten moment, že vycházíte z kina se silnou emocí a běžíte za prvním známým, kterého vidíte, a líčíte mu, jak jste právě viděli třeba fantastický dokument.

Čtěte také

A cpete mu, že ho musí taky vidět. A on trpělivě stojí a pokyvuje hlavou, protože ho nějaký dokument zas tak nezajímá, ale ví, že musíte jen upustit trochu první páry z neočekávaného uměleckého zážitku.

Asi takhle působí film Hrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanem o neobyčejném životě irského zpěváka Shanea MacGowana. Je v tom politika, zpěvák podporoval irské snahy o nezávislost a aktivity IRA, je v tom životní moudrost, i když zakletá do sprostých slov a alkoholu, je v tom vysoká filmařina v originálním spojení animovaných, hraných a dokumentárních částí.

Film produkoval známý americký herec Johnny Depp.

Azyl v herecké pauze

Že Johnny Depp přijel do Karlových Varů, postřehl asi každý. Obléhání Thermalu ze všech vchodů do hlavního sálu, kde se Hrnec zlaťáků hrál a který měl Depp osobně uvést, vysílalo o Deppově přijetí v Česku jasný vzkaz.

Čtěte také

V tlačenici u vchodu do kina mě napadlo, jak se asi cítí lidé v tlačenici před kábulským letištěm. Bylo den po sebevražedném útoku na letišti v Kábulu se stovkami mrtvých.

V promítacím sále bylo přeplněno i lidmi stojícími po stranách. Gong těsně před představením jim dal šance zabrat neobsazená místa. Zaznamenala jsem, jak velmi pozdní příchozí s lístky se i přesto dožadovali svých míst, a přišlo mi na mysl, jak se asi dohadují lidé v Kábulu na letišti, aby se dostali do nějakého západního letadla.

Při takovém srovnání je boj o místo na film a Johnnyho Deppa naprosto malicherný. A vůbec, nejen při takovém srovnání.

Trvalo to 28 let, než se český film dostal do hlavní soutěže na největším a nejprestižnějším festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy. Stal se jím Moje slunce Mad od Michaely Pavlátové

Ostatně kus Afghánistánu, který je v hlavní politické roli na obrazovkách celého světa, se dostal i do Karlových Varů. A to filmem české režisérky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad. Aktuální afghánské události mu nechtěně udělaly velkou propagaci. Film režisérka připravovala osm let. Vypráví příběh Češky, která se provdá za Afghánce a odejde s ním do jeho země.

Festival příznačně vyhrálo srbské drama o uprchlících Strahinja. Lidi na sítích vypisovali, že to je vítězství na objednávku Bruselu, ale takový je bohužel náš svět.

Martina Vacková

Globální přesuny lidí jsou téma století. Tenhle pocit možná zažívá i Johnny Depp, který je vlastně uprchlíkem před nevládními organizacemi. Česká přízeň pro něj může znamenat určitý druh azylu v herecké pauze, když jeho role teď hollywoodská studia přeobsazují.

Možná by někteří Češi mohli věnovat trochu přízně, jakou věnovali Deppovi, i lidem, kteří se valí kontinenty, aniž by chtěli.

Autorka je editorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.