Martin Horálek: Papež míří na Slovensko – povzbuzení pro všechny, kteří odmítají černobílé vidění světa?

5. srpen 2021

Nejvyšší představitel katolické církve zamíří v polovině září na Slovensko. Návštěva papeže Františka je pro Slováky tak trochu překvapením, místní biskupy nevyjímaje. Původně se totiž počítalo především s Františkovou návštěvou v Maďarsku, kde místní církev uspořádala eucharistický kongres. V církevním žargonu je to označení pro jakousi prezentační, nebo chcete-li marketingovou kampaň. 

Ta má většinou za cíl upevnit sebeidentifikaci místních katolíků, popřípadě zaujmout nerozhodnuté. V Maďarsku se ovšem nakonec papež zdrží jen několik hodin. Oproti tomu na Slovensku, kam bude bezprostředně pokračovat, stráví čtyři dny.

V papežově návštěvě Slovenska sehrálo jistě důležitou roli pozvání od prezidentky Zuzany Čaputové. Stalo se tak v prosinci minulého roku během její vůbec první oficiální návštěvy u Svatého stolce.

Čtěte také

Ironií dějin to přitom byli právě někteří slovenští biskupové, kteří se během prezidentské volby vyjadřovali o Čaputové nelichotivým způsobem. Naopak mezi výrazné podporovatele současné prezidentky patřil bývalý arcibiskup Róbert Bezák.

Ten si na Slovensku získal značnou oblibu zejména díky svému neformálnímu vystupování a nezvyklé otevřenosti. V roce 2012 byl však za dosud nevyjasněných okolností papežem Benediktem XVI. ze svého úřadu odvolán. Překvapivý a nesrozumitelný postup Vatikánu vyvolal na Slovensku značné turbulence.

A i po deseti letech je případ Bezák neuralgickým bodem slovenské katolické církve. Není proto divu, že se v souvislosti s nadcházející návštěvou papeže ozývají hlasy, že by si bývalý trnavský arcibiskup konečně zasloužil satisfakci.

Východní křesťané a papež

Existuje ještě jeden důvod, proč si papež pro svou návštěvu vybral právě Slovensko. Mnoho tamních kněží působí ve vatikánských úřadech a často se jedná o velmi pozoruhodné osobnosti.

Čtěte také

Mezi takové patřil i řeckokatolický duchovní, jezuita a dlouholetý sekretář vatikánské Kongregace pro východní církve – Cyril Vasiľ. V červnu letošního roku ho přitom papež poslal na významný post v čele katolíků východního obřadu v Košicích. Vystřídal zde odstoupivšího biskupa Milana Chautura, který jednak čelí obvinění ze sexuálního násilí, ale především v současné době bojuje se závažným onemocněním. 

Biskup Vasiľ bude mít možnost osobně přivítat papeže 14. září, kdy František zavítá do Prešova a do Košic. Právě ve východní části země žije drtivá většina z přibližně 200 tisíc slovenských řeckokatolíků.

Dá se předpokládat, že papež už jen svou přítomností zde připoutá větší pozornost médií k osudům křesťanů východního obřadu, kteří ale za nejvyšší duchovní autoritu uznávají papeže. Často přežívají ve velmi složitých podmínkách. Například na sousední Ukrajině se třenice mezi řeckokatolíky a pravoslavnými nezřídka stávají i politickou otázkou.

Čtěte také

Již zmíněný arcibiskup Bezák označil návštěvu papeže Františka na Slovensku za povzbuzení pro všechny, kteří odmítají černobílé vidění světa a snaží se upřímně hledat odpovědi na nesnadné výzvy současnosti.

Přejme si, aby tyto snahy zapustily pevné kořeny nejen u našich východních sousedů.

Autor je dramaturgem náboženské redakce České televize

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.