Martin Fendrych: Droga jménem mobil. Měli bychom si ji hlídat stejně jako alkohol. Jinak z nás budou závisláci

27. květen 2024

Minulý týden mi jedna pětatřicetiletá žena řekla, že už líp spí. Přestala si večer v posteli číst na mobilu, dvě hodiny před spaním se mu vyhýbá a vnímá to jako duchovní očistu.

Mnozí z nás už jistě slyšeli větu: „Jsi pořád na mobilu, jsi na něm závislý, závislá.“ Tahle malá, geniální věc si nás postupně ochočila. Máme ji neustále v kapse, každou chvíli ji jen tak pro nic za nic vytáhneme a zkontrolujeme, co se děje, jestli nám někdo nepíše, jestli se něco nestalo, přičemž platí, že ono se pořád něco děje.

Čtěte také

Na mobilu jsme v tramvaji, už nekoukáme z okna, po mobilu se stýkáme, je to pohodlnější než se sejít, navíc se dá kontakt okamžitě a bez váhání utnout. Té věci, která taky fotí a natáčí videa a nahrává hovory a kdoví co ještě, říkáme „chytrý mobil“. A už dlouho u nás i jinde existují partyzánky a partyzáni, kteří chytrý mobil odmítají a zdůrazňují „já tuhle věc nechci, já ji nepotřebuju, jsem jiný, jiná“. Chtějí si udržet svobodu a nezávislost. Jsou „divní“.

Nadace O2 nechala zkoumat bezpečné a zdravé chování na internetu. Výsledky nejsou uklidňující: téměř jedna pětina populace v Česku má nízký index digitálního zdraví. Technologie nevyužívají tak, aby byli dlouhodobě v pohodě.

Mobilový detox

Lidé s nízkým indexem digitálního zdraví tráví na mobilu víc než 6 hodin denně, téměř o 3,5 hodiny déle, než chtějí.  

Čtěte také

Nízký index digitálního zdraví mají častěji mladí lidé, téměř 60 procent z nich ví, že na mobilu tráví více času, než považuje za přijatelné.

Agentura NMS Market Research testovala 1900 lidí různých věkových kategorií a nabídla nám neveselá, vysoká čísla: nízký nebo velmi nízký index digitálního zdraví má v Česku 1 700 000 tisíc lidí.

Časy se mění, ta malá, chytrá věc nás dostala. Dokáže být velmi užitečná i velmi nebezpečná, protože z nás snadno dělá závisláky. Mobil funguje jako droga. Nejdřív nám dělá dobře, usnadňuje nám život, ale postupem času nám ho začne brát. Najednou žijeme čím dál víc zprostředkovaně přes tu malou obrazovku, přes fotky a videa, kterými nás krmí neúnavné sociální sítě.

Martin Fendrych

Typický moderní rozhovor začíná výše citovanou větou: „Jsi pořád na mobilu.“ Žena se vás na něco ptala a vy nevnímáte. Odpověď zní: „Ne, ne, to ty jsi závislá na mobilu.“ – Ona odvětí: „Ne, já ne, to ty.“ A za chvíli už oba koukáme do mobilu, protože tam něco cinklo.

Když má člověk strach, že moc pije, začne si dávat pozor, kolik piv, vína, panáků denně konzumuje. Ví, jak ničivá je ta závislost. Chytré by bylo si měřit, kolik hodin denně trávíme na chytrém telefonu. Jestli už nás náhodou úplně neovládl. Chytré je dávat si pravidelně mobilový detox.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio