Marek Hudema: Proč nabízejí Spojené státy pomoc Tálibánu

28. září 2021

Poslední střela z bezpilotního letadla vypálená Američany v Afghánistánu jako by ukazovala na to, co všechno bylo špatně na americkém angažmá v této zemi. Místo teroristy, který chystal útok na americké vojáky, zabila raketa afghánského pracovníka americké charity. Jen proto, že nakládal do auta kanystry s vodou.

Navíc střela zabila i dva jeho příbuzné a sedm dětí. Jenže nemylme se. I když Američané z Afghánistánu odešli, nešlo o poslední takovou událost.

Čtěte také

Proč? Tím, že v Afghánistánu převzalo vládu radikální hnutí Tálibán a američtí vojáci odešli, či spíše utekli, nezmizeli ze země další radikálové a teroristé. Jsou tam stále příslušníci al-Káidy i členové organizace Islámský stát, která schválně útočí na Západ a má radost z vyprovokované odvety.

Nedávné prohlášení mluvčího Tálibánu, že v Afghánistánu žádní teroristé nejsou, je jen ilustrací rčení přání otcem myšlenky. Tálibán to ví a podle některých informací dokonce považuje Islámský stát za velkou hrozbu pro svoji vládu. 

Počet omylů a nevinných obětí

Problém je v tom, že nemá prostředky, jak se s teroristy vypořádat. Spojené státu Tálibánu nabízí pomoc. Tálibán na to sice oficiálně nereagoval, ale zřejmě není proti.

Čtěte také

Ovšem s jednou výhradou. Američtí vojáci a zpravodajci nesmí na afghánské území. Z toho ovšem plyne, že americké drony mířící na teroristy budou přilétat zdaleka a nebude příliš času na rozmýšlení útoku. Při výběru cíle navíc Američané budou muset spoléhat na záběry z družic a informace z druhé ruky. 

Poroste tak počet útoků podle všeobecných znaků cíle: například na mladé muže, jen proto, že mají zbraně, nebo třeba na ty, co nakládají do auta kanystry. Civilista se zbraní je totiž možný terorista, stejně jako člověk s kanystrem, protože v něm přece může být výbušnina.

Marek Hudema

Tím ovšem vzroste i počet omylů a nevinných obětí. Část Tálibánu se kvůli tomu může ještě více radikalizovat a uvolnit pole al-Káidě, která zaútočí na Západ. Za několik let to pak může vést k tomu, že se Američané opět do Afghánistánu vojensky vrátí.

 Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio