Marek Hudema: Změnil se opravdu Tálibán? Nebo země, které s ním jednají?

8. srpen 2021

Ještě relativně nedávno bylo afghánské radikální islamistické hnutí Tálibán symbolem zla a despotismu.

Časy se ale mění a dnes už ho spousta zemí neváhá vpustit do svých diplomatických salónů. Tálibánští představitelé jednali s Američany, navštívili Čínu, a dokonce i Moskvu, a to přes to, že Tálibán je v Rusku na seznamu teroristických organizací. Přitom když Tálibán v letech 1996 až 2001 vládl Afghánistánu, mezinárodně ho uznávaly jen Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Pákistán. Tedy jen země, jejichž vládci s Tálibánem a jeho ideologií do určité míry souhlasili.

Čtěte také

Znamená to, že teď je Tálibán jiný? Ano, někteří to donedávna tvrdili. Podle nich Tálibán dvacátého prvního století není Tálibánem dvacátého století. Hlavní roli v hnutí prý převzali mladší a umírněnější vůdcové, lidé, kteří se smířili s moderním světem a třeba i s rovnoprávností žen nebo tolerancí vůči jiným druhům islámu.

Návrat starých pořádků

Jenže „modernímu“ Tálibánu vydržela jeho umírněnost jen chvilku a týkala se hlavně jeho vyjednavačů, kteří domlouvali odchod zahraničních vojáků z Afghánistánu. Nyní, když je většina zahraničních jednotek pryč a Tálibán získává v Afghánistánu stále silnější pozice, je to jinak. Vidíme násilí, vraždy, volání po návratu středověkých trestů a nucené vdavky svobodných žen za bojovníky Tálibánu. Hnutí se vrací ke svým kořenům.

Tak proč není Tálibán vyloučen ze slušné společnosti jako dřív? Jednoduše proto, že svět je teď více roztříštěný, multipolární a spousta zemí vsadila jen na obhajobu svých okamžitých zájmů. Dohodly by se i s čertem, natož s Tálibánem.

Marek Hudema

Čína chce mít klid u svých hranic, a tak klidně bude v Afghánistánu tolerovat islamisty, a dokonce jim stavět silnice. Navíc tím popudí své soupeře Američany. Podobné je to s Ruskem. A Američané nemají Číně a Rusku co vyčítat, dali jim ostatně sami příklad toho, že s Tálibánem se dá jednat. Džina uznání hnutí Tálibán za přijatelného partnera teď nějakou dobu, ať se bude Tálibán chovat, jak chce, nikdo zpátky do lahve nevrátí.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Související