Lukáš Jelínek: Zemanův koncert emocí nekončí

29. leden 2018

Podceňovat Miloše Zemana se nevyplácí. Je schopný stratég a umí si rozvrhnout síly. Ukázalo se od něj jako prozíravé nevyčerpávat se aktivní kampaní před prvním kolem, nýbrž se soustředit na mediální vystoupení v kole druhém.

Tam zúročil politickou zkušenost. Působil sebejistě, profesionálně a i příznivci Jiřího Drahoše, když odhlédli od obsahu sdělení, museli uznat, že Zemanův uklidňující hlas zněl lépe než Drahošovy úsečné a s nervozitou pronášené věty.

Z hlediska sčítání hlasů je jedno, kolik pravdivých a kolik nepravdivých výroků kandidáti pronesli. Obzvlášť u Zemana je jasné, že mu doba, v níž fakta obtížně zápasí s „alternativními fakty“ naprosto vyhovuje. Hlavně však dokáže pracovat s emocemi.

Přitom citově v současnosti většina populace přistupuje k otázkám, které patří k politicky nejnaléhavějším – bezpečnosti, migraci či střetu mezi národním a nadnárodním.

Miloš Zeman na relativně malé ploše rozehrál hotový koncert emocí. Nikoho nenechal chladným. Podařilo se mu zvednout voliče z lenošek, ale také sundat ze sjezdovek, a nasměrovat do volebních místností. Hodně jich hlasovalo proti němu, avšak ještě víc pro něj.

Sjezd ČSSD v Brně, Milan Chovanec

Byla by ovšem chyba si myslet, že se nyní prezident zklidní a světla ramp opustí. Čeká ho je ještě několik politických soubojů, které nebudou o nic méně emotivní než přímá volba.

Nastartovat nebo dorazit?

Nejprve musí pomoci Andreji Babišovi k nové vládě. Asi nikdo nepochybuje, že je to jejich společný projekt. Končící a budoucí premiér v jedné osobě má od Miloše Zemana slíbený dostatek času, aby si v Poslanecké sněmovně sehnal většinovou podporu. Prezident se netají tím, že dává přednost projektu, v němž budou hnutí ANO podporovat sociální demokraté, komunisté a okamurovci.

K tomu jen dodejme, že Babiš je z nich ochotný pustit do Strakovy akademie nanejvýš ČSSD, ostatní by se museli smířit s partnerstvím ve sněmovně. Zatímco není vyloučeno, že se oranžoví pohádají o spolupráci s KSČM, holport se Svobodou a přímou demokracií odmítají prakticky všichni.

My už však víme, že Miloš Zeman 18. února dorazí na sjezd ČSSD. Tam bude s největší pravděpodobností sociální demokraty přemlouvat, aby se zachránili vládní účastí bez personálních podmínek. Na svém vlastním zvolení může doložit, že lze integrovat sympatizanty ANO, SPD, KSČM a ČSSD. Koneckonců Milan Chovanec oslavoval v sobotu Zemanovo vítězství na jednom pódiu s Tomiem Okamurou.

Lukáš Jelínek

Prezident ale patrně rozehraje i emoce týkající se poměrů uvnitř ČSSD. Jeho stoupenci jsou nyní posíleni. Má svoji váhu, že jsou v různých vnitrostranických proudech a skupinách. Řadí se k nim i kandidáti na předsedu Jiří Zimola, Jan Hamáček a Miroslav Krejčík. Ovšem jen jeden aspirant na řízení sociální demokracie byl v rozhodujícím okamžiku v Zemanově volebním štábu – již zmíněný Chovanec.

Aby to ale bylo komplikovanější, nechal se právě on v neděli slyšet, že by se ČSSD měla od Zemana osamostatnit. Řekl: „Pan prezident už není sociálním demokratem. Já si vždycky budu vážit jeho názoru, ale sociální demokracie musí být řízena z Lidového domu. Pokud nám bude pan prezident chtít poradit, radu bezesporu rádi přijmeme. Bude to jedna z rad, která určitě zazní velmi hlasitě, ale my se rozhodneme sami.“

Jisté je jedno. Miloš Zeman už zamíchal několika sjezdy ČSSD. Tento však proběhne těsně po jeho vítězství, navíc v době, kdy je sociální demokracie oslabená. Spíš než nastartovat ji starý spor o Zemana může dorazit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.