Lukáš Jelínek: Vrátí se ČSSD na výsluní? A pomůže jí Středula?

10. leden 2023

Těžké časy sociální demokracie pokračují. Předloni vypadla ze sněmovny, má jediného senátora, v komunálních volbách uhájila pozice jen tam, kde je dlouhodobě pevná v kramflecích, a nyní její voliči přišli i o přirozeného prezidentského kandidáta, odborářského předáka Josefa Středulu.

Přesto se na sobotním sjezdu v Brně tvářila odhodlaně. V prostředí mnohem komornějším, než bývaly obří sály naplněné spoustou delegátů a hostů domácích i zahraničních, provedla mezisoučet dosavadních revitalizačních snah.

Čtěte také

Zásluhou prodeje části areálu Lidového domu se ČSSD zbavila podstatné části dluhů. Vybrala si chybějícího místopředsedu za odstoupivšího Tomáše Petříčka, kterým je Karel Machovec, srdcař, jenž pomáhal straně ke vzestupu v 90. letech, ale pak jeho kariéru uťal Miloš Zeman, u něhož upadl v nemilost.

Čeká ji ještě zjednodušení stanov, které musí reflektovat proměnu někdejší velryby v dnešní mřenku. A pak už nezbude než se připravit na evropské, krajské a sněmovní volby. Předseda Michal Šmarda se nevzdává snu o integraci demokratické levice, jež by aspoň částečně napodobila zrod koalice Spolu na pravici. A to přesto, že například v Praze spolupráce se zelenými a dalšími malými příbuznými subjekty loni plody v podobě magistrátních mandátů nepřinesla.

Zapuštění komunálních kořenů

Před sociálními demokraty teď stojí několik překážek. Musejí se stát viditelnějšími. Obsadit partajní vedení úspěšnými lokálními politiky je na první pohled sympatické, jenže straně momentálně chybí celostátně známá jména schopná v médiích prezentovat stanoviska k aktuálním tématům hýbajícím společností.

Čtěte také

Ještě vážnější je neukončený spor mezi sociálnědemokratickými konzervativci a liberály. Není náhoda, že Machovcovým vyzyvatelem v souboji o místopředsednickou židli byl muž, který ještě loni avizoval svůj přestup do Okamurovy SPD.

Velká očekávání vkládají sociální demokraté do Josefa Středuly. Ten sjezd navštívil spolu s několika šéfy odborových svazů sdružených v ČMKOS a hovořil o potřebě symbiózy při hájení sociálních práv občanů. Už delší čas se ale také spekuluje o tom, že by Středula mohl zastřešit kandidátku spojené demokratické levice do příštích sněmovních voleb.

Na jedné straně si k tomu rozvázal ruce nedělním odpískáním prezidentské kandidatury. Je lepší včas takticky složit zbraně než získat nálepku poraženého bojovníka. Se značnou nelibostí se však na levici setkala Středulova podpora Danuše Nerudové.

Čtěte také

Když ji vysvětloval, pracoval s morálními kategoriemi, ovšem jeho sympatizanti jsou pragmatičtější a na politickou realitu pohlížejí převážně skrze tenčící se peněženku. Ostatně i výzkumníci veřejného mínění uvádějí, že větší překryv elektorátů má Středula s Andrejem Babišem než s Danuší Nerudovou.

Když z klání odstoupil jediný autentický levicový zájemce a podpořil kandidátku favorizovanou vládní koalicí, museli se zaradovat především opoziční vyslanci Babiš a Bašta. Však už se objevily úvahy, zda Středula nekalkuluje s tím, že Babiš uklizený na Hrad by mu uvolnil cestu k případnému úspěchu ve sněmovních volbách.

Lukáš Jelínek

Na podobné spekulace je ale brzy. Nevíme, zda Středula, jenž v čele odborů slouží déle než jeho předchůdci, bude o politickou dráhu stát a zda levice bude po jeho posledních krocích stát o něj. Kromě toho sociální demokraté nejsou stmelení jako lidovci, kterým na návrat do poslaneckých lavic druhdy stačilo jediné volební období.

Snad jim nakonec dojde, že srovnatelně důležitou, ne-li důležitější práci než slovutní lídři musejí odvést kreativní levicoví aktivisté ve městech a obcích. Bez opětovného zapuštění komunálních kořenů a obnovení důvěry občanů, kteří se od ČSSD odklonili, když se zavřela do malostranských paláců, budou veškeré pokusy o její zmrtvýchvstání odsouzeny k nezdaru.

Autor je politický analytik

Spustit audio