Lukáš Jelínek: Přispěje k vládní nestabilitě sjezd ČSSD?

8. duben 2021

Jedním z veřejně nepřiznaných důvodů, proč se ve středu musel poroučet ministr zdravotnictví Jan Blatný, mohl být propad předvolebních preferencí hnutí ANO. Ten ostatně může být i za kývající se židlí ministra školství Roberta Plagy. Andrej Babiš potřebuje využít dva sledované resorty k dobývání politických bodů. K tomu se tvrdohlavý Blatný nehodil.

Premiéra neposlouchal, pročež dostával jeden vytýkací dopis za druhým. A to dokonce i k boji s rakovinou, což je téma atraktivní pro Babišovy marketéry. V oblasti školství se zase premiérovi zachtělo úředních maturit, aby si naklonil prvovoliče.

Čtěte také

Když se přiblíží volby a vládním partajím se nedaří, nezřídka začnou trojčit. Výsledkem bývají i personální změny v hodině dvanácté. Počkejme si, zda se podobný scénář neodvíjí i v Lidovém domě. Sociální demokracii čeká sjezd, na němž se o post předsedy utkají dva stále nesmiřitelnější sokové, Jan Hamáček a Tomáš Petříček.

Pokud jej obhájí první z nich, druhému hrozí odvolání z funkce ministra zahraničí. Když se úterní MF Dnes Hamáčka na tuto možnost zeptala, odmítl ji komentovat, pouze řekl: „Nechme proběhnout sjezd a pak můžeme diskutovat o dalších věcech.“ Kdyby vyhrál Petříček, mohl by skončit ve vládě nejen Hamáček, ale i celá sociální demokracie.

Rvačky a intriky počkají

Spekuluje se totiž, že by Babiš stranu vedenou Petříčkem jako koaličního partnera nesnesl. Pomiňme možnost, že by v ČSSD zvítězil outsider z Brna Břetislav Štefan, nebo poslankyně Kateřina Valachová, která má sice z adeptů největší charisma, ale do klání se zapojila pozdě.

Čtěte také

Též se může stát, že rozstřel skončí nějakou plichtou a vyzní nepřesvědčivě. To by byl pro oranžové nejhorší výsledek. Voličům potřebují ukázat sílu a energii, ne slabost a rozhádanost.

Na sjezdu se bude hrát o záchranu ve sněmovních lavicích a směr kudy dál, což bude zahrnovat i inventuru možných spojenců ke spolupráci. Důležité ale také bude, jak se po něm bude sociální demokracie chovat ve vládě a parlamentu. Zůstane loajální k Babišovi? Uchýlí se k drobným podvratným akcím uvnitř koalice? Anebo vsadí na tvrdé rebelství, které zpečetí závazkem, že po volbách si už s hnutím ANO znovu neplácne?

Koalice se před volbami rozkližují běžně. My však jsme ve specifické situaci. Kolem nás stále zuří koronavirová epidemie. Občané od politiků očekávají, že většinu sil vloží do jejího potírání. Další prioritou je řešení ekonomických a sociálních následků. Častá střídání ministrů nebo dokonce pád kabinetu pak lidé mohou vyhodnotit jako ukázku neprofesionality těch, kteří dostali šanci vést zemi.

Čtěte také

Sociální demokraté si to dosud uvědomovali. Koneckonců tři z pěti ministrů vyslali do vlády prakticky až na druhý pokus: Janu Maláčovou za Petra Krčála, Tomáše Petříčka za Miroslava Pocheho a Lubomíra Zaorálka za Antonína Staňka. Měli celkem šťastnou ruku, už proto, že vsadili na figury orientující se v politické džungli.

Hnutí ANO postupovalo odlišně. Za ministry si vybralo až na výjimky nestraníky bez politických zkušeností. To, co na první pohled může vypadat sympaticky, se projeví jako problém při první kalamitě. Nemluvě o tom, že i politicky nezkušený ministr zdravotnictví musí ve vládě hlasovat o natolik vzdálených věcech, jako je rozpočet armády nebo stavební zákon. Potom mají zorientovaní straníci navrch.

Lukáš Jelínek

Pro ČSSD z toho vyplývá jedno ponaučení. Chce-li se oproti hnutí ANO ukázat v lepším světle, neměla by se střílet do kolen. Rvačky a intriky počkají na období po volbách. Potíž je v tom, že na veřejné praní svého prádla má už léta copyright. Proto nelze vyloučit ani možnost, že další vládní otřesy přijdou, jen co zhasnou počítače online sjezdujících delegátů.

Autor je politický analytik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.