Lukáš Jelínek: Odolá demokratická pravice svodům vládnout s Babišem?

28. srpen 2021

Když se dnes špiček koalice SPOLU zeptáte na možnost, že by vstoupily do vlády s hnutím ANO, pošlou vás k šípku. Vždyť do voleb jdou proto, aby je dostaly ze Strakovky. Navíc ANO rovná se Andrej Babiš a ten je pro ně figurou absolutně nepřijatelnou. Ono bude lepší se ptát až v sobotu 9. října. To budou nejen vysypány urny, ale mezi některými možná i zasypány příkopy.

Například druhé, nebo dokonce třetí místo pro trojlístek SPOLU by věstilo konec předsedy Petra Fialy v čele ODS a nástup pragmatiků poukazujících na to, že třetí volební období v opozici by už občanští demokraté nezvládli. Tak dlouhé odtržení od politické a ekonomické moci vydrží málokdo. Lidovci se zase mohou rozpomenout, že s babišovci už v kabinetu seděli a leccos ze svého programu v něm i prosadili.

Čtěte také

A teď si představte, že budou předáci ANO jako med. Už dnes svoji pravicovost dávají na odiv ministryně financí Schillerová nebo moravskoslezský lídr Vondrák. Byli to ostatně občanští demokraté, kteří si po volbách 2017 ústy šéfa svých poslanců Zbyňka Stanjury stěžovali, že jim ANO obšlehlo program. O tom, že by jej mohli realizovat společně, už něco napovědělo zrušení superhrubé mzdy, na kterém se za protestů TOP 09 napravo i ČSSD nalevo nedávno obě družiny dohodly.

Politika je jako řeka, která časem obrousí kdejaký kámen. Hnutí ANO je ideově neukotvené a chová se populisticky. Leč ostatní už si je stihli osahat. V řadě krajů a měst si do koalice s ním našli cestu i konzervativci a liberálové. Především se ale potvrzuje, že Andreji Babišovi rozumí voliči. Jinak by se k němu po propadu důvěry za koronavirové epidemie nyní nevraceli.

Aby politici měli pokoru před zákonem

Možná zde ještě chvíli někdo bude hřímat, že Babiš je postkomunistický a postestébácký vejlupek, který neumí rozeznat, co je jeho a co cizí, a proto si s ním kovaný demokrat za stůl nesedne. Přesto bych spíš sázel na pružnější přístup sekretariátů.

Čtěte také

S ním by ladilo oprášení podmínky „když holport s ANO, tak jedině bez Babiše“. Těžko říct, jak dlouho by takové spojenectví mohlo fungovat, když je Babiš člověk neukázněný, nadto s neustálou tendencí řídit kolegy po esemeskách. Jako východisko z volebního patu se ale takové řešení nabízí.

Nevyčítal bych politikům kompromisy ani při hájení zájmů stran a jejich voličů, ani při sestavování vlády. Co už ale utrpělo vážné trhliny a co hrozí zaděláním na skutečně „blbou náladu“, je sžívání se s Babišovými kauzami. Kvůli malé domů pro Čapí hnízdo je léta vyšetřovaný a nyní i obviněný. Coby exekutivní politik a vlastník obřího holdingu obhospodařujícího různá odvětví včetně médií je také ve zjevném konfliktu zájmů, v tom je realističtější přístup evropské než české legislativy.

Právě rýsování a následné posouvání nepřekročitelné červené linie ve vztahu k Babišovým kauzám se významně podepsalo na ztrátě důvěry voličů v sociální demokracii. Kdyby si chtěli podobně počínat občanští, křesťanští či jiní demokraté, měli by domýšlet dopady nejen na svůj elektorát, ale i na právní stát a úctu lidí k zákonům. Zatímco ještě před patnácti lety stačilo ke konci politické kariéry samotné vážné podezření z nepravosti, zanedlouho by mohli teflonoví politici řídit zemi z ruzyňských cel.

Lukáš Jelínek

Důležitější než řeči jsou praktické kroky. Když se demokratický tábor postará o to, aby brzy po volbách došlo ke zpřísnění normy o střetu zájmů a aby politici měli pokoru před zákonem, potom ať se klidně domlouvá na vládě s kýmkoliv, kdo není extremista. Dojde-li ale naopak k dalším orgiím bezzásadovosti, nedivme se, koho všeho vynese podlézání voličům vzhůru příště.

Autor je politický analytik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.