Lukáš Houdek: Tíhnu k menšinám. Vadí mně, když jsou lidé v situaci, ve které jsem byl dřív já sám

2. srpen 2019

Fotograf, publicista a humanitární pracovník Lukáš Houdek je mimo jiné koordinátorem projektu HateFree Culture. V současnosti se po krátké přestávce vrací do Ghany, kam vozí v rámci dalšího projektu krémy s ochranným faktorem místním albínům. Ty v oblasti nejvíce postihuje rakovina kůže. 

Pro udržitelnost převedl se svým trojčlenným týmem výrobu krémů proti slunečnímu záření přímo do Ghany. Tam hledal spolu s albíny materiály, z nichž by mohly vznikat.

„Ve chvíli, kdy jsem zjistil, že můžeme pomoct lidem, kteří ve velkých bolestech umírají na rakovinu kůže a nemohou si (tak jako my u nás) vůbec dovolit léčbu, tak by byl hřích to neudělat. Zvlášť když víte, že máte možnost jim pomoct a zachránit jim třeba i životy. Padáme na ústa, nemáme nikdo čas, ale právě tato myšlenka nás drží na nohou,“ popisuje host Osobnosti Plus a dodává, že místní albíni jsou z iniciativy nadšení.

Prague Pride je oslavou, každý ať se raduje, jak chce, říká Jiří Hromada

Jiří Hromada

„Lidi se každý nějak radují, někdo exhibicionisticky, někdo skromnou radostí. Ale je to liberální a každý se může projevit, jak chce. Myslím, že to je na tom to nejpěknější. Jestli byly průvody stovkové a poslední měl 45 000 účastníků, už to nejsou jen gayové a lesby,“ říká host Osobnosti Plus, herec, dabér, politik a gayaktivista Jiří Hromada o festivalu Prague Pride, který pomáhal v Česku zakládat v roce 2011.

Vystudovaný romista mimo jiné uvádí, že se situace v Ghaně a nesnášenlivost vůči odlišnosti albínů zlepšuje. „Pořád se tam dějí stereotypní věci, ale ne všude a stále se to mění,“ poznamenává.

Pohledy maloměsta

Lukáš Houdek trpěl v dospívání kvůli své sexuální orientaci a konfrontaci s maloměstskými reakcemi mnohých obyvatel rodného Stříbra. „Myslel jsem si tehdy, že se můj život nezmění a nebude stát za nic. Ale dokázal jsem se postavit na vlastní nohy a žiji teď nejšťastnější život, na který jsem si tehdy nemohl ani pomyslet,“ hodnotí a pokračuje:

„Tíhnu k menšinám. Vadí mně, když jsou lidé okolo v situaci, ve které jsem byl dříve já sám. Snažím se poukazovat na určité věci a potřebu je měnit.“

Jeden den sami sebou

Situace v malých městech se podle Houdka nezlepšuje rovnoměrně: „Je to různorodé.“ V souvislosti s blížícím se festivalem Prague Pride upozorňuje na význam akce právě pro gaye a lesby z menších měst a obcí.

„Byl jsem k tomu celému skeptický, v intenci debat o exhibici. Když jsem ale šel první ročník v průvodu, dojalo mě, jak si mimopražští, kteří přijeli, užívají, že mohou být jeden den sami sebou.“

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím hostem. Lukáš Houdek mimo jiné mluví o své zkušenosti se sexuálním zneužíváním, které zažil jako dítě, i o tom, jaký vztah má k člověku, který se neoznámeného trestného činu dopustil. 

autoři: Lucie Vopálenská , kte

Související