Luboš Palata: Čeští vlastníci soukromých médií na Slovensku selhávají

27. květen 2024

Slovenský vládní parní válec nezastavily ani pokusy o uklidnění situace po atentátu na premiéra Roberta Fica. Zákon o zrušení Slovenského rozhlasu a televize, což je po vzoru britské BBC na Slovensku jedna firma, byl přijat v prvním čtení. V bleskovém tempu a se všemi problémy, které obsahuje.

Vládní strany ukázaly nulový zájem o dialog s opozicí a nalezení nějakého řešení, z něhož by snaha ovládnout pro sebe a přitom za peníze daňových poplatníků veřejnoprávní média netrčela jak sláma z bot.

Čtěte také

Ať už bude zákon tak či onak kosmeticky změkčen, ať už budou zaměstnanci televize a rozhlasu stávkovat, nebo v ní nocovat, v této bitvě má slovenská vláda nabito. A pokud bude chtít, tak ji vyhraje.

Nabito má bohužel už od části současné opozice, kdy strana Svoboda a Solidarita předloni prosadila zrušení veřejnoprávních poplatků a udělala z financování RTVS součást státního rozpočtu. Navíc jen jako prostý zákon. Takže už v tomto rozpočtu dostala v uvozovkách neposlušná televize a rozhlas méně, než měla slíbeno. Je to výstražný moment i pro Česko, aby se na financování z poplatků nesahalo.

Ochrana vlastního byznysu

Ovládnutí veřejnoprávních sdělovacích prostředků za peníze daňových poplatníků však není jediná smutná zpráva o slovenských médiích. Tou druhou, daleko smutnější zprávou je, že většina slovenských soukromých médií, které jsou v rukách slovenských, česko-slovenských a někdy i čistě českých vlastníků, přešla někdy už před parlamentními volbami, jindy těsně po nich, na stranu současné vlády. Nebo téměř zlikvidovala zprávy o politice jako téma.

Čtěte také

A to včetně slovenských soukromých televizních stanic, z nichž tu rozhodující, televizi Markíza, vlastní právě česká PPF. Důvod je podle západních diplomatů v Bratislavě bohužel jediný. A tím je ochrana vlastních byznysových zájmů, z nichž mnohé závisí na součinnosti nebo alespoň udržování klidu zbraní s vládou.

Kromě specifického Denníku N a několika menších vydavatelství je posledním odvážným mediálním majitelem švýcarský Ringier, který provozuje server Aktuality.sk. Ten, v němž pracoval i zavražděný novinář Ján Kuciak.

Luboš Palata

Tato situace nevěstí pro budoucnost Slovenska a jeho demokracie, pro jejíž fungování jsou vůči jakékoli vládě kritická a nezávislá média nutná, nic dobrého. Jedním z důvodů, proč Polsko dokázalo ustát autoritářské tendence vlád Jarosława Kaczyńského a ubránit demokracii, bylo to, že soukromá média vydržela být ve své většině kritická a nezávislá vůči vládnoucí moci. Pomohli tomu i odvážní domácí a zahraniční vlastníci médií. Ti čeští na Slovensku zatím takové naděje nenaplňují.

Autor je evropským editorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio