Lituji, že jsem budoval totalitní režim, ale nikomu jsem neublížil, tvrdí bývalí důstojníci StB

20. září 2015

Uplynulo víc než 25 let od sametové revoluce, kdy se mocní soudruzi z StB poroučeli. A zdá se, jako by z onoho stotisícové zástupu tajných fízlů nikdo nezbyl. A pakliže je někdo registrován, pak se jedná – aspoň podle soudů – o omyl.

Rozruch utichl i kolem ministra financí Babiše, který se potýká u slovenských soudů s jakousi pomluvou, že spolupracoval, ale dobře to pro něj dopadne, odhadují odborníci.

Takových případů soudy vyřešily tzv. výmazem z evidence už stovky. Chodí to jednoduše: Obvykle před tribunálem vystoupí tajemný bývalý řídící důstojník a prohlásí, že vytvořil falzifikát a stěžovatel nikdy nespolupracoval.

Je na soudcích, a konec konců na každém z nás, komu a čemu uvěří. Sem tam se v médiích objeví jakási kusá informace, že ten či onen advokát, exekutor či poslanec má za sebou estébáckou kariéru, nicméně jakou se zpravidla nedovíme.

Proč? Estébáci vysvětlují, že jsou stále vázáni jakousi přísahou, prostě mlčí. Ale doba se mění.

Mnozí estébáci mají chuť vyprávět. Někteří svojí práci obhajují – řídili se rozkazy, postupovali profesionálně, nikoho nemlátili, pouze vydírali. Stačila jim jen hrůzostrašná legenda o mučení ve vyšetřovnách a lidé se ze strachu hroutili.

Přiznávají, že „zájmové osoby“, pakliže se cukaly, tak je vydírali přes jejich rodiny, vyhrožovali odebráním dětí, že rozšíří pomluvu, nebo prostě mají skutečně zdokumentovánu třeba nevěru.

Zleva Jaromír Ulč, major StB

Když to ani tak nefungovalo, nabídli peníze. Například evangelickému faráři Miloši Rejchrtovi 500 korun měsíčně. Pro srovnání, farář v té době bral měsíční mzdu 620 Kč. U tohoto chartisty nepochodili. U většiny prý ano.

Jejich služby by jistě prý ocenila i současná vládní garnitura. Někteří estébáci se pokouší o veřejnou zpověď.

Zpytují svědomí zvláštním způsobem: Litují, že se vědomě podíleli na budování totalitního režimu. Zeptáte-li se jich na to, zda se za to stydí, zdráhají se: „Nikomu jsem osobně neublížil. Jen jsem dělal svoji práci,“ hají se.

Estébáckou obhajobu, vysvětlení, popis jejich metod uslyšíte v rozhlasovém dokumentu z cyklu Příběhy 20. století. Aby však nezněla jen estébácká strana, komentují jejich praktiky bývalý disidenti.

Poslouchejte Příběhy 20. století kdykoli nahoře v článku nebo v audioarchivu.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.