Líp se mi píše o životních etapách, které nejsou úplně podařené, říká Radka Třeštíková

18. červenec 2019

Pochází z malého moravskémo města a přivdala se do umělecké rodiny. Během pěti let napsala pět knih a pak si chtěla od psaní chvíli odpočinout, ale píše znovu. Na podzim se spisovatelka Radka Třeštíková zapojí také do oblíbené taneční soutěže StarDance.

Ve svém posledním románu Veselí se Radka Třeštíková vrací na rodnou Moravu. Zpátky se potřebovala přenést hlavně proto, aby si sama v sobě spoustu věcí vyřešila. 

Udělat film z banalit je nejvyšší dokumentaristická výzva, říká Helena Třeštíková

Helena Třeštíková

Dokumentaristka a pedagožka FAMU Helena Třeštíková získala za své filmy řadu mezinárodních ocenění a její časosběrný filmařský postup je vysoce ceněný. „Každý je zajímavý a mě banality zajímají. Udělat film z banalit je nejvyšší dokumentaristická výzva,“ říká o tématech, kterým se věnuje.

„Troufám si tvrdit, že vlastně i můj vztah s mámou to ve finále posílilo,“ říká spisovatelka v pořadu Osobnost Plus. Právě maminka byla první čtenářkou a pokud by s knihou měla problém, asi by prý vůbec nevyšla.

Hlavní hrdinka Veselí v Praze neuspěje a vrací se k rodině na Moravu, ona sama ale zabodovala. „Je to o úhlu pohledu a o tom, jak člověk vnímá štěstí. Nemyslím, že máme celý život buď štastný, nebo se plazíme po dně. Většinou je to nahoru, dolů. Líp se mi píše o životních etapách které nejsou úplně podařené.

Taková normální rodinka Třeštíkových

„Na Moravě jsme se povídání o emocích tak trošku vyhýbali. Tam se víc řešilo, co bude k obědu, než co člověka bolí a co zrovna řeší sám v sobě,“ vysvětluje spisovatelka rozdíl mezi svou rodinou na Moravě a manželovou v Praze, do které se přivdala.

„Třeštíkovi jsou taková normální rodinka. Jsem ráda, že si hodně povídají i o tom, kdo co prožívá a co se mu děje.“

Místo rigorózní práce tanec a další kniha

Baví mě psát první stránku a krátké anotace, říká autorka knihy Veselí Radka Třeštíková

Radka Třeštíková

V současnosti jedna z nejprodávanějších českých spisovatelek Radka Třeštíková představila svým čtenářům knihu mapující krajinu svého dětství i dospívání. Jmenuje se Veselí, a jak už název napovídá, je veselá, ale čtenář v ní najde i smutné kapitoly.

Po napsání pěti knih se Třeštíková rozhodla vrátit ke studiu, přihlásila se na právnickou fakultu a chtěla dopsat rigorózní práci. Po nějaké době jí psaní začalo chybět, a tak se k němu vrátila.

„Píšu ale pomalu a úplně jiným způsobem, než jsem psala předchozí knihy. Není to takové to spontánní psaní, ale promyšlenější. Je v tom míň naivity, spontánnosti a víc práce,“ říká.

Na podzim se autorka objeví také na televizních obrazovkách v soutěži StarDance. Výzvu údajně přijala hlavně proto, aby šla příkladem svým dětem, po kterých často chce, aby se nebály zkoušet nové věci.

Co si myslí o tlaku na mladistvý vzhled žen? Jaké to je, přivdat se do rodiny slavné dokumentaristky Heleny Třeštíkové? A vadí jí nálepka Viewegh v sukních? Poslechněte si celý rozhovor s Radkou Třeštíkovou! Ptala se Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.