Linka důvěry už nestačí. Potřebujeme dětského ombudsmana, tvrdí poslankyně Válková (ANO)

25. listopad 2019

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva a poslankyně ANO Helena Válková navrhne vládě zřízení úřadu dětského ombudsmana. Podle ní se nedaří v Česku zabránit týrání a násilí na dětech, kterého podle statistik v posledních letech přibývá. Česká republika je jednou z posledních zemí Evropy, které dětský ombudsman chybí.

Čtěte také

„Zkušenosti ostatních zemí ukazují, že to je příspěvek k tomu, zajistit lepší ochranu dětí,“ vysvětluje v pořadu Pro a proti vládní zmocněnkyně pro lidská práva a poslankyně ANO Helena Válková.

Podle ní je důležitá dobrá právní úprava a legislativní vymezení i oddělení kompetencí u nového ombudsmana. „Pak vůbec nemůže docházet k průniku různých pravomocí nebo kompetenčním sporům.“

Náš systém děti neustále upozaďuje. Jak si to vysvětlit? Sice nemáme dětského ombudsmana, ale máme pět ministerstev, které se o děti starají: práce a sociálních věcí, spravedlnost, vnitro, školství, zdravotnictví... Dětský ombudsman by měl řešit stížnosti konkrétních občanů na to, co nefunguje, ale i stížnosti dětí... A ne mít jen linku důvěry nebo SOS linku.
Helena Válková

Poslankyně prý připraví návrh, představí ho nejdříve neformálně vládě včetně premiéra. „Začneme i pracovat na přípravě zákona, na kterém by měly participovat dva úřady: ministerstva vnitra a spravedlnosti.“

„V případě, že by se rozhodlo, že nebudeme zřizovat samostatný úřad, ale bude to zástupce veřejného ochránce práv, tak je třeba přesně vymezit, co by tento zástupce měl dělat a je otázka, jestli by neměl být určen i jeho zástupce,“ dodává Helena Válková (ANO).

Potřebujeme výkonné pravomoci

Stanislav Křeček na besedě o Ukrajině na Filosofické fakultě Univerzity Hradec Králové v březnu 2014

„Každá ochrana dětí je dobrá. Jen je problém, jestli se nám podaří to zařadit do právního řádu tak, aby to bylo smysluplné,“ vyjadřuje své obavy zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Připomíná, že už máme veřejného ochránce práv, který má všeobecné kompetence. „Teď zřídíme ombudsmana, který má snad být zástupcem veřejné ochránkyně práv, nebo bude vedle ombudsmana pro dospělé ještě jeden pro děti? A jaké budou jejich vzájemné vztahy?“

Je otázka, jestli potřebujeme ombusdmana, když potřebujeme spíše výkonné pravomoci, které by chránily děti, a ne ombudsmana, který nemá výkonnou pravomoc, ale jen upozorňuje. Pokud bude řešit stížnosti, tak v pořádku, ale je otázka, jestli na to musí být zřízen ombudsman.
Stanislav Křeček

Křeček netvrdí, že by úřad dětského ombudsmana byl zbytečný. „Pokud bude dobře připraven, bude to samostatný úřad a jeho zákonné kompetence budou vymezeny, tak to bude v pořádku. Ale třeba senioři také vyžadují ochranu a nepočítá se se zřízením ombudsmana pro seniory.“

„Žádný rozumný člověk by proti ochraně dětí nemohl nic namítat... Pokud to bude řádně legislativně připraveno,“ shrnuje Stanislav Křeček.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.