Ombudsmanka nemá aktuální informace, odmítá kritiku na adresu Klokánků předsedkyně Fondu ohrožených dětí Kupková

8. srpen 2019

Fungování zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc je potřeba opravit. V obsáhlé zprávě to uvádí veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Klokánky a další zařízení by prý měly více plnit svůj původní záměr, tedy poskytovat dětem zázemí pouze na nezbytně dlouhou dobu a nenahrazovat ústavní péči.

„Zákon vyžaduje, aby v těchto zařízeních byla péče krátkodobá a intenzivní... V praxi to tak často nevypadá. Není to problém jen Klokánků, podobných zařízení je kolem 60,“ uvedla v pořadu Pro a proti Tereza Gajdůšková z kanceláře Veřejného ochránce práv, která se na zprávě také podílela.

Ombudsmanka se prý nevymezuje proti Klokánkům, ale proti celému systému. „Zařízení v současnosti dublují systém ústavní výchovy, děti jsou tam několik let... Tím, že zařízení neplní svou funkci, nepracují s rodinou, aby se do ní mohlo dítě vrátit, tak ho vlastně obírají o možnost vrátit se. Jsou tak jen předstupněm ústavní výchovy.“

Je to pozůstatek dob minulých, kdy fungovala podobná zařízení v podstatě jako dětské domovy a zařízení ústavní výchovy... V roce 2012 zákon stanovil maximální dobu pobytu 1 rok, ale nám se zdá, že praxe na to ještě úplně nezareagovala. Nemluvím jen o zařízeních, ale i o soudech a OSPODech (Orgánech sociálně-právní ochrany dětí, pozn. red.), které se ještě úplně neztotožnily s tím, že by opravdu tato péče měla být krátkodobá a intenzivní.
Tereza Gajdůšková

Na vině nejsou samotná zařízení, ale například soudy, upozornila úřednice. „Lhůty nejsou dodržovány, řízení o přemístění nebo nařízení ústavní výchovy jsou často natahována, několikrát se ukázalo, že ani OSPOD nepracuje tak, jak má... I to se snažíme v našich doporučeních zohlednit.“

„Je princip naší práce, že navštívíme nějaké množství zařízení... a pak upozorňujeme na nedostatky. Není naší rolí psát konkrétně, kde bylo co, ale spíš upozornit společnost a stát, co je v této oblasti za nedostatky,“ dodala Tereza Gajdůšková.

Zpráva Klokánky poškozuje

„Nemyslím si, že by fungování Klokánků bylo třeba měnit. Zpráva není objektivní vůči našim zařízením. Musí se ale určitě jednat o změně financování a upravení počtu zaměstnanců,“ reagovala předsedkyně Fondu ohrožených dětí, který provozuje Klokánky, Hanka Kupková.

Ta ujistila, že zákon je striktně dodržován. „Maximální doporučená doba pobytu u nás je jeden rok. Snažíme se tuto dobu nepřekračovat... V současné době mohu říci, že v Klokáncích nepobývají děti delší dobu, pouze ve velmi ojedinělých případech.“

Zákonem stanovené lhůty se téměř nepřekračují. Kdyby se překračovaly, tak porušujeme zákon a zařízení by byla zavřena. Takže si nejsem úplně jista, jestli má kancelář ombudsmanky aktuální informace... Zpráva v celkovém shrnutí Klokánky velmi poškozuje. Proč jste pochybení hodili do jednoho pytle a neuváděli, odkud pochybení jsou?
Hanka Kupková

Předsedkyně kritizovala detaily zprávy. „Navštívili jste 11 zařízení, ale jen 3 byly Klokánky... Fotografie s malými záchůdky vedle sebe nebo s mnoha malými postýlkami vedle sebe, to u nás nenajdete... Je to rodinná péče, jsou to byty a ve zprávě s tím i souhlasíte.“

„Je dobré, že se paní ombudsmanka problémům zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc věnuje, ale pokud se někomu zpráva dostane do ruky, zahrne do toho právě Klokánky... a pak se velmi diví, že to tam vypadá úplně jinak,“ konstatovala Hanka Kupková.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související