Lidé na jižní Moravě poptávají řemeslníky i trampolíny pro děti, popisuje ředitelka Nadačního fondu rozhlasu

9. červenec 2021

Škody způsobené tornádem na jižní Moravě vzbudily nečekanou vlnu solidarity. Lidé vybrali v různých sbírkách přes miliardu korun, a to i v rámci charitativního projektu Českého rozhlasu s názvem Pomáhejte s námi Moravě. „Dárci mohou přispět na okamžitou finanční pomoc i nabídnout své volné zdroje – materiální i lidskou sílu – obyvatelům zasažených obcí,“ popisuje Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Gabriela Drastichová

Ve veřejné sbírce se podařilo vybrat 18,5 milionu korun, z toho 11,5 milionu už bylo vyplaceno na okamžitou finanční pomoc.

„Devět nevládních organizací a nadačních fondů vytvořilo koalici a lidově řečeno jsme nasypali peníze z veřejných sbírek na jednu hromadu. Dokázali jsme se bavit o tom, co v první, druhé a třetí fázi budeme dělat společně a co koordinovaně každý z nás po vlastní ose,“ vyzdvihuje Drastichová.

Čtěte také

V každé z pěti postižených obcích působí terénní pracovníci Člověka v tísni, Adry a Diakonie ČCE, kteří přímo na místě mapují situaci v zasažených domácnostech. „Dokázali jsme se až na pár výjimek v první vlně vyhnout duplicitní podpoře, aby do jedné domácnosti nepřišla podpora z více organizací současně,“ doplňuje.

V první vlně putuje do všech domácností 150 tisíc korun na neodkladné výdaje, o další pomoci se budou organizace ještě radit. Drastichová poznamenává, že nevládní organizace v terénu poskytují pomoc rychleji a flexibilněji než stát – teprve zpětně je možné vyhodnotit, zda státní správa či obce neměly být aktivnější.

Pracovníci v terénu kontrolují i to, aby pomoc nebyla zneužita. Prověřování ovšem v první vlně není tak detailní, jako bude v dalších fázích, kdy bude jasně specifikováno, na co budou prostředky využity.

Po vzoru Ježíškových vnoučat

Projekt Pomáhejte s námi Moravě kromě finančních darů umožňuje přímo propojit dárce s lidmi, kteří žádají o konkrétní pomoc. „Sbíráme žádosti z terénu od lidí, kteří potřebují materiální pomoc nebo práci či službu,“ uvádí Drastichová s tím, že brzy bude možné pomoc i nabízet.

Čtěte také

„Využili jsme platformu, která funguje už čtvrtým rokem v projektu Ježíškova vnoučata, kdy dárci obdarovávají osamělé seniory v domovech důchodců a v podobných sociálních službách,“ vysvětluje.

Žádosti o pomoci si rozdělují firmy i jednotlivci, celkem se už podařilo splnit více než polovinu žádostí. „Největší zájem je o řemeslníky a stavební materiál. Na základě rad psychologů se tam objevují i žádosti na pořízení trampolín pro děti nebo výměnu poničeného vozu za elektrokolo. Přání jsou opravdu pestrá,“ uvádí Drastichová.

„Projekt máme nastavený jako dlouhodobý. Z týdne na týden se potřeby lidí na místě mění a jsme připraveni pokračovat tak dlouho, jak to budou obyvatelé postižených obcí potřebovat,“ uzavírá.

Jak se koordinuje pomoc proudící na jižní Moravu? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související