Daniel Kroupa: Tornádo a solidarita

9. červenec 2021

Byla to hodně špatná zpráva, když jsme se ve čtvrtek 24. června 2021 večer dozvěděli, že na Břeclavsku a Hodonínsku se přehnala extrémní bouře s krupobitím a tornádem, které zničilo stovky domů a napáchalo další velké škody. Jenom ten, kdo nemá srdce, mohl nepocítit lítost a soucit s lidmi, kteří se stali obětmi takového běsnění.

Pak se však věci začaly obracet k lepšímu. V českých zemích se zdvihla vlna solidarity a během následujících dnů se na místo začali sjíždět dobrovolníci a pomáhali uklízet a starat se o postižené lidi. A dárci jim věnovali více než miliardu korun.

Čtěte také

Byly to okamžiky, ve kterých mohl být člověk na svůj národ zase jednou hrdý. Vláda se sice šibalsky pokusila zkrátit pomoc potřebným o částky, které měli dostat od dárců, ale to už je jenom politický folklor. Můžeme doufat, že v předvolebním období od takových nápadů upustí.

Horší to bude s exekutory, kteří si rovněž na své klienty brousí nože. I to je špatné. Jestliže totiž dárci zjistí, že jejich dary neposlouží účelu, pro který jej dávají, ale jdou do kapes jakýchsi supů, příště si svou dobročinnost rozmyslí.

Za slušné se mohou považovat pouze ty národy, jejichž jednotu neudržuje pouze společný jazyk, historický příběh, lidová kultura, ale především lidskost. Nikoli lidskost abstraktní, o jaké přemýšleli učenci jako Johan Gottfried Herder nebo Tomáš Garrigue Masaryk, ale praktická, která se projevuje právě v ochotě pomáhat druhým, kteří to potřebují, a obdarováváním těch, kteří jsou v nouzi.

Státníci a příklad dárcovství

Jsou to skutky, které řeší nejen okamžitou situaci, ale zároveň vytvářejí vztahy obrozující společenství a umožňující překonávat rozpory, které jí štěpí na nesmiřitelné tábory. Zkrátka když jste v nouzi a přijde vám pomoci člověk, s jehož politickými názory zásadně nesouhlasíte, víte, že není nepřítelem a že ke svým názorům má asi dobré důvody, o nichž stojí zato uvažovat.

Čtěte také

Státníci se od politiků, kteří usilují pouze o vlastní moc a její udržení, liší tím, že moci užívají k budování státu. Státníci proto dárcovství a dobročinnost podporují vlastním příkladem i svými politickými kroky. Nám se, jak je patrné z onoho vládního chytráctví, státníků příliš nedostává. Máme však habaděj politiků, kteří podněcovali veřejnost k nenávisti vůči neziskovkám, dokonce i k těm, které pomáhají lidem v tísni.

Je to asi jeden z důvodů, proč se Česká republika ve Světovém dárcovském indexu, který každoročně publikuje Charities Aid Foundation, umístila až na 111. místě, tedy kdesi u dna. Hodnotí se pomoc cizincům, množství peněz darovaných na charitu a doba věnovaná dobrovolnické práci. Ani v jedné z těchto položek nepatříme k premiantům. Pocitu hanby se český člověk při četbě tohoto žebříčku sotva ubrání.

Daniel Kroupa

Nyní tedy miliarda korun vybraná na pomoc lidem postižených tornádem naše skóre o trochu vylepšila. A tak si dovolím na závěr věštbu: až nás jednou budou výsledky v této disciplíně zajímat více než to, jak si stojíme ve fotbalových soutěžích, bude v Česku dobře.

Autor je filozof a pedagog

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio