Lída Rakušanová: V diskusi o mateřské pro otce hrají prim burani!

15. květen 2013

Kolem návrhu sociálních demokratek na údajně „povinnou“ mateřskou pro otce se nerozpoutala diskuse: strhl se kolem ní hysterický povyk.

A nejhorší je, že se svých kolegyň nezastal ani jeden ze špičkových politiků jejich vlastní strany. Dokonce ani Roman Sklenák ne, stínový ministr práce a sociálních věcí. Michaela Marksová-Tominová, ač oficiálně „mluvčí stínové vlády ČSSD pro lidská práva a rodinu“, tak čelí vlně předsudků a desinterpretací na mediální scéně zatím úplně sama.

Přitom návrh, se kterým její pracovní skupina přišla, nemá s podsouvaným „sociálním inženýrstvím“ společného zhola nic. Navrhuje se v něm jen to, aby druhý rodič dostal k současné zákonné mateřské dovolené toho rodiče, který s novorozenětem zůstane doma, pár placených týdnů navíc jako bonus, pokud se rozhodne, a pokud mu to jeho profesní situace umožní, se svému dítěti také věnovat. A to buď současně s rodičem, který je na regulérní mateřské, popřípadě střídavě během této doby, anebo následně. Pokud se druhý rodič dítěti věnovat nemůže nebo nechce, bonus propadá.

Autorky návrhu přiznávají, že se inspirovaly v západní Evropě. Mimo jiné i v Německu. Dodat je třeba, že tamní veřejnost přijala toto relativně nedávné opatření, prosazené konservativní ministryní von der Leyen, doslova s nadšením. Nikoho nenapadlo se nad tím pozastavovat. A pokud to snad někoho napadlo, tak si to nechával pro sebe, protože by se na veřejnosti znemožnil jako předpotopní buran.

Tady to zatím vypadá na pravý opak: veřejných projevů souhlasu s návrhem skupiny sociálních demokratek je jako šafránu. Přitom je na první pohled vidět, že většina dnešních českých rodičů se od těch zahraničních nijak zásadně neliší. I tady vozí čerství tatínkové své potomky po ulicích hrdě v kočárku. A stejně jako tady, i v Německu na to jejich otcové a dědové překvapeně zírají.

Co se ale liší, a to zásadně, je atmosféra ve společnosti. Jako by to, co se i ve zdejších mladých rodinách díky bohu už etablovalo, bylo na veřejnosti stále tabu. Mýtus otce jako živitele, který rodině vládne železnou rukou a přebalit dítě je pod jeho úroveň, tady žije dál, ačkoliv z něj ve skutečnosti už zbyla jen skořápka.

Jinými slovy: „císař je nahý!“. Je skvělé, že to díky skupině sociálně demokratických političek zaznělo konečně i na politické scéně.

Spustit audio