Lída Rakušanová: Odcházení po česku

13. srpen 2013

O čem všem si mohou dovolit rozhodovat politici na odchodu? U nás to evidentně záleží na tom, co si dovolí oni sami. Tak například parlament se hodlá do svého rozpuštění zabývat jen tím, co považuje za nezbytné. Což v reálu zřejmě znamená, že ze sedmi předloh, které jsou na programu současné schůze, posoudí už jen novelu omezující podporu nově zprovozněných zdrojů obnovitelné energie a také normu, která souvisí s fungováním sociálních služeb.

Dalších pět tak spolu s dvěma stovkami zákonů, které sněmovna v tomto volebním období rozpracovala, spadne pod stůl. Včetně zákona o státní službě, bez něhož hrozí, že ČR nebude moci čerpat evropské dotace z příštího rozpočtového období, které začíná napřesrok.

To v Zemanově „vládě odborníků“, jsou oproti sněmovně přímo úderníci, důvěra nedůvěra. Za těch pár týdnů, co jsou u kormidla, stačili zvýšit minimální mzdu, stáhnout ze sněmovny zákon o reformě státního zastupitelství, jehož schválení tam bylo na spadnutí, a zařídit, že na některých ministerstvech a ve vedení státních firem nezůstal personálně pomalu kámen na kameni. Teď to vypadá, jak píší Lidové noviny, že svému stvořiteli splnila vláda ve vší tichosti i jeho kontroverzní přání ohledně obsazení velvyslaneckých postů v Bratislavě a v Moskvě.

A není vyloučeno, že k dalšímu závažnému rozhodnutí se schyluje také na zítřejším jednání vlády: podle příslušných webových stránek budou totiž ministři jednat i o nové surovinové politice České republiky. Premiér Rusnok sice v uplynulých dnech opakoval, že jako vláda v demisi nebude dělat žádná strategická rozhodnutí, ale podle informací ekologů hodlá ministr průmyslu Ciencala přijít ve středu s návrhem, aby jeho kolegové závazně schválili „hlavní cíle“ této koncepce. Ta na ministerstvu vznikla už za jeho předchůdce Kuby a obsahuje řadu sporných bodů. Konkrétně třeba plány na prolomení limitů při těžbě hnědého uhlí, nebo na podporu těžby zlata a uranu. Schválit její „hlavní cíle“ by podle ekologů znamenalo, že vláda v demisi předurčí, de facto s vyloučením veřejnosti, i její konečnou podobu. A to by už byla jiná káva než rozhodnout, kdo si v Bratislavě sedne do křesla velvyslance.

Spustit audio