Lída Rakušanová: Nedotknutelné důchody? Co takhle inspirace Německem?

3. březen 2023

Když vláda podávala do Sněmovny návrh na snížení valorizace důchodů, musela vědět, že hraje vabank. Kromě týdne zmařeného obstrukcemi, kdy poslanci soutěží o výdrž u mikrofonu, místo aby pracovali, hrozí totiž vládnímu projektu na zacpávání děr ve státním rozpočtu fiasko.

A to nejen kvůli tomu, že ho možná vrátí prezident, ale především proto, že u Ústavního soudu, k němuž se opozice hodlá odvolat, nemusí projít. Důvodem je fakt, že ho vláda předložila do Sněmovny pozdě.

Čtěte také

Takže chce-li snížit valorizaci důchodů už v létě, musí být její návrh schválen před koncem března. Tudíž nezbývá než prosazovat ho v tzv. legislativní nouzi. Což je ovšem podle zákona možné jen za předpokladu, že kromě ohrožení práv a svobod občanů nebo bezpečnosti státu by České republice hrozily i značné hospodářské škody. Zda oněch letos 34 a napřesrok 58 ušetřených miliard uzná Ústavní soud jako dostatečný argument, je otázka.  

Že existují i jiné nástroje, jak zapojit důchody do odpovědného zacházení se státním rozpočtem, než je balancování na hraně legality, ukazuje příklad sousedního Německa. Tam odvádějí všichni důchodci, tedy i včetně těch, kteří berou jen pár korun, ze svých důchodů 11 procent automaticky do nemocenského pojištění.

Odvod daní německých důchodců

Tyto peníze vůbec nedostanou do ruky, protože stát jim je strhává rovnou. Kromě toho se v Německu musí od roku 2005 všechny důchody, pokud přesáhnou nezdanitelnou částku, po jejím odečtení zdanit. Výše tohoto zdanění přitom každým rokem stoupá, takže zatímco kdo šel do důchodu před 18 lety, musel zdanit jen polovinu zbytku svého důchodu, tak letos už je to 83 procent.

Čtěte také

A kdo půjde do penze po roce 2040, bude ho zdaňovat celý. Ona „nezdanitelná částka“ přitom není – alespoň v německém měřítku – nijak závratná: přepočteno na koruny to letos dělá zhruba 30500. Podnikové penze se naproti tomu musejí zdanit kompletně.

Když se v roce 2005 v Německu tento systém zavedl, byl samozřejmě oheň na střeše. Odborníci namítali, že jde de facto o dvojí zdanění, protože daně odváděl každý důchodce už když pracoval. Ústavní soud to uznal jen částečně, takže se po několika úpravách zdanění důchodů v Německu prosadilo. Z celkem 20 milionů tamních důchodců se odvod daní dneska týká asi čtvrtiny z nich.

Lída Rakušanová

Tolik k mýtům, že v Německu se důchodci mají jak ta příslovečná prasata v žitě. Dodejme, že kdyby podobný systém zdanění de facto nadprůměrných penzí existoval i v Česku, těžko by opozice, pokud je příčetná, mohla tvrdit, že vláda chudinky důchodce okrádá.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio