Petr Hartman: Pochybnosti občana Pavla o valorizaci důchodů čeká proměna v prezidentský čin

28. únor 2023

Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. O pravdivosti tohoto rčení se krátce po prezidentské inauguraci velmi pravděpodobně přesvědčí Petr Pavel. Jakou podobu bude mít červnové zvyšování důchodů, totiž může záležet na jeho postoji.

Platí to za předpokladu, že se vládní koalici podaří překonat opoziční obstrukce a prosadí změnu valorizace penzí. Musí s ní uspět nejenom ve Sněmovně, ale také u koaličních senátorů. Jejich podpora přitom nemusí být automatická.

Čtěte také

Fialův kabinet už to zažil v době, kdy prosazoval změnu pandemického zákona. Tehdy po překonání rozsáhlých sněmovních obstrukcí narazil v Senátu, kde se opírá o pohodlnou většinu. Obstrukční anabázi si proto vládní koalice zopakovala a veto přehlasovala. 

U valorizace penzí by to rovněž dokázala. Nemá k tomu ale neomezený časový prostor. Případné překonání senátního veta by navíc nemuselo být jedinou překážkou. Má-li v červnu na výplatě důchodů vláda ušetřit miliardy korun, musí příslušná změna vyjít ve sbírce zákonů nejpozději do 22. března.

Pochybnosti o ústavně čistém počínání koalice

K tomu je mimo jiné potřeba vyjádření prezidenta. Na své rozhodnutí má 15 dnů. Pokud do té doby zákon ani nevetuje, ani nepodepíše, vyjde po uplynutí tohoto času ve zmiňované sbírce a začne platit. Dříve to není možné. Právě tímto způsobem by Petr Pavel mohl zabránit nižší valorizaci důchodů od června.

Čtěte také

Pokud by zákon „pouze“ vetoval, mohla by jeho veto vládní koalice ve Sněmovně překonat. Stihla-li by to až po zmiňovaném březnovém termínu, měla by stejně smůlu. Petr Pavel má jako občan o způsobu změny valorizace penzí pochybnosti. Od 9. března už v jeho případě půjde o názor prezidenta. Jak nyní prohlásil, dostane-li na stůl novelu valorizace důchodů, buďto ji podepíše, nebo vetuje. Konkrétní být nechce.

V prvním případě sklidí kritiku od opozice, že hned při první příležitosti dokázal, že jde vládě na ruku. Jestliže zákon vetuje, bude mu Fialův kabinet vyčítat, že mu od začátku hází klacky pod nohy. Ty tam však kladou pochybnosti o tom, zda způsob změny valorizace penzí není v rozporu s Ústavou. Jednak kvůli vyhlášení stavu legislativní nouze, jednak kvůli tzv. retroaktivitě.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Nešlo by tedy o rozmar nově zvoleného prezidenta, kterým by se snažil zasahovat vládě do prosazování jejího programu. Naopak existují velmi závažné pochybnosti o ústavně čistém počínání vládní koalice v tomto konkrétním případu.

Momentálně tak nelze vyloučit, že obavy občana Pavla by se mohly proměnit ve veto prezidenta. Ať už k němu dojde, nebo zákon hlava státu podepíše, má Petr Pavel už nyní jisté, že zdaleka ne všichni ho za jeho rozhodnutí pochválí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.