Lída Rakušanová: Konec letitého švindlu s dvojí kvalitou se blíží

2. únor 2018

Byla to reklama pro hnutí ANO se vším všudy. Obklopena špičkami své partaje, z jedné strany předsedou poslaneckého klubu Faltýnkem a z druhé ministrem zemědělství Milkem, vysvětlila eurokomisařka za hnutí ANO Věra Jourová české veřejnosti, co všechno dokázala v Bruselu zařídit, aby se nešvar prodeje zboží různé kvality pod stejnou značkou dostal brzy tam, kam patří: na unijní seznam nekalých obchodních praktik.

Ve skutečnosti se ovšem Věra Jourová tak trochu chlubila cizím peřím. Nehledě na to, že má její úřad ochranu spotřebitelů ve své pravomoci, přišla do Bruselu v době, kdy už tam diskuse na toto téma byla v plném proudu.

Boj proti klamání evropských spotřebitelů lze totiž oficiálně datovat už od roku 2002 a vydal by na scénář hollywoodského thrilleru. Tenkrát se chorvatský novinář a člen tamního svazu spotřebitelů Ilja Rkman vypravil do Vídně, aby tam koupil Persil a Ariel a srovnal je s pracími prášky identického balení z obchodu v Záhřebu.

Rozdíl v účinku byl, jak říká Rkman, drastický. A potvrdil to, co v postkomunistických státech spotřebitelé tušili především u potravin: řada výrobků stejných značek z jejich obchodů chutnala hůř než v západní Evropě.

Ale nejen to: znám případ, kdy rodina z českého pohraničí kupovala už v 90. letech v Německu i toaletní papír, protože si dala tu práci a spočítala, kolik je v jedné roli kusů. Navíc byl v Německu i levnější.

Zuzana Roithová

Cíl je daleko

Chorvatského novináře před 16 lety zažaloval mezinárodní koncern Procter & Gamble pro pomluvu. Proces obžalovaný sice nakonec vyhrál, ale producenti se poučili: začali tvrdit, že jen respektují místní kupní sílu a stravovací zvyklosti. A že si informace o výrobku nejpozději od roku 2014, kdy EU prosadila jejich detailní uvádění, může každý přečíst na etiketě, takže ví, co kupuje.

Dva roky po procesu v Záhřebu se dveře do Evropského parlamentu otevřely i poslancům z postkomunistické střední Evropy. A ti tam mimo jiné otevřeli i problémy spotřebitelů ve svých zemích. Aktivní byla v tomto ohledu Zuzana Roithová z KDU-ČSL, která působila v evropském parlamentním Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů celkem 10 let.

A dodnes se v Evropském parlamentu tímto tématem, společně s řadou poslanců z dalších postkomunistických států, intenzivně zabývá sociálnědemokratická europoslankyně Olga Sehnalová. Ta v roce 2011 ohledně dvojí kvality potravin poprvé interpelovala Evropskou komisi.

Dřív to nešlo, protože bylo zapotřebí mít nejdřív v ruce konkrétní důkazy v podobě ověřených laboratorních výsledků. Na svém webu Olga Sehnalová varuje před přílišným optimismem. Cíl je podle ní ještě daleko.

Lída Rakušanová

Na druhou stranu ale záměr Věry Jourové zařadit šizení výrobků do nových členských zemí unie na seznam nekalých praktik podporuje i ona jako prakticky jediné schůdné východisko. Alternativou by totiž bylo, jak to před rokem formulovala Věra Jourová v rozhovoru pro deník Dnes, jít na problém přes technické normy.

A vysloužit si kritiku, že „unie nemá nic jiného na práci než regulovat složení nutelly a diktovat produktům stejnou chuť“. Jaká pastva by to byla pro zdejší euroskeptiky, lze si snadno představit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.