Lída Rakušanová: Green Deal je strategická nutnost

15. duben 2022

Na ropě a na plynu z Ruska, komoditách, z jejichž prodeje financuje Vladimir Putin brutální válku na Ukrajině, je závislá celá Evropa. Včetně Česka. To má ale v tomto ohledu navíc jeden primát, o kterém raději moc nemluví. Jde o jaderné palivo do obou zdejších atomových elektráren, které do Česka dodává přes jednu ze svých dceřiných společností ruská státní korporace Rosatom.

ČEZ sice před pár dny oznámil, že se Temelín „zbavil závislosti na Rusku“, protože palivo mu budou dodávat Francouzi a Američané, ale už nezdůrazňoval, že to bude až od roku 2024, a hlavně, že se to vůbec netýká Dukovan.

Čtěte také

Tato atomová elektrárna má totiž smlouvu s Rosatomem uzavřenou až do konce své životnosti a vypovědět ji nemůže, protože jaderné palivo do jejích zastaralých reaktorů ruské výroby se nikde jinde na světě než v Rusku nevyrábí. Takže když bude Kreml chtít jednou přitlačit Česko ke zdi, stačí zakázat Rosatomu další dodávky do dukovanské elektrárny a na zdejším energetickém trhu bude rázem chybět kolem 20 procent současné spotřeby elektřiny ročně.

Ani s Temelínem to ale nemusí jít v budoucnu tak hladce, jak to ČEZ prezentuje. Tato jaderná elektrárna se dostavovala až po listopadu 1989, a ač s řadou bezpečnostních inovací západního střihu, přece jen podle původních sovětských plánů.

Strategická nutnost

Čtěte také

Tahle mesaliance se ukázala jako problematická hned v prvních letech provozu, kdy do Temelína dodávala palivo americká firma Westinghouse. Palivové články se v temelínských reaktorech prohýbaly a elektrárna musela každou chvíli vyhlašovat odstávku. Takže efektivnější nakonec bylo přejít na palivo z Ruska.

V současnosti se sice jak Temelín, tak Dukovany ruským palivem na 2 až 3 roky předzásobily, ovšem za cenu výjimek z unijních sankcí pro ruská letadla, která v Česku přistávala i v době, kdy už na ukrajinská města padaly ruské bomby. Ale především přitekly do kremelské pokladny od polostátního ČEZu na 2 až 3 roky dopředu peníze.

Lída Rakušanová

Ony dva až tři roky by teď Česká republika rozhodně neměla promarnit spíláním na adresu Bruselu kvůli údajně nesmyslnému Green Dealu, na kterém se unijní státy loni dohodly. Ve světle ruské agrese vůči celému západnímu světu není co nejrychlejší přechod na obnovitelné energetické zdroje, a v první řadě na větrné a sluneční elektrárny, žádným výmyslem „zelených šílenců“. Chceme-li se doopravdy zbavit energetické závislosti na Rusku, je to strategická nutnost.  

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio