Marek Hudema: Jaderná energetika ještě vůbec nemá vyhráno

3. leden 2022

Evropská komise zřejmě brzy rozhodne zařadit jaderné elektrárny mezi takzvané zelené investice. Znamená to, že se ve velkém brzy začnou stavět nové jaderné reaktory a že tím zastavíme globální oteplování? Ne tak docela. Zařazení jaderných elektráren mezi zelené investice a tím usnadnění jejich financování má ale svoji logiku.

Pokud chceme rychle snížit emise skleníkových plynů a zbrzdit tak globální oteplování, je to nutnost. Kromě energie z obnovitelných zdrojů, jako jsou vítr a slunce, potřebujeme momentálně velké zdroje energie pro případy, kdy nefouká a nesvítí.

Čtěte také

Jaderné elektrárny jsou v tomhle na rozdíl třeba od těch uhelných či plynových ideální. Neprodukují totiž žádné skleníkové plyny.

Mimochodem, jak napsal prestižní časopis The Economist, pokud by se svět rozhodl po velké ropné krizi v 70. letech minulého století pro rozvoj jaderné energetiky, globální oteplování by dnes bylo málo známým obskurním teoretickým konceptem.

Ne na mém dvorku

Svět ale šel jinudy a tuhle ztrátu času už nemůže dohnat. Navíc investice do jaderných elektráren efektivně brzdí to, že jde v současnosti o projekty dlouhodobé, nákladné a riskantní. A hlavně, pokud má být jaderná elektrárna uznána za zelený zdroj, Evropská komise požaduje, aby bylo současně vyřešeno ukládání radioaktivního odpadu z elektrárny.

Čtěte také

S tím je ale velký problém. Ne technický, ale společenský. Problémem je fenomén anglicky zvaný NIMBY, vycházející z prvních písmen výrazu not in my backyard neboli ne na mém dvorku.

Jde o to, že lidé nechtějí mít věc, ze kterého hrozí byť jen potenciální nebezpečí, či které se bojí, ve své blízkosti. Takové věci mají být někde jinde, u někoho jiného. Jenže ani tam to lidé také nechtějí.

Marek Hudema

A tak se věci, které mohou prospět všem, nepostaví nikde. Přesně tak to může dopadnout s dlouhodobými sklady radioaktivního odpadu.

Bez toho ovšem nové jaderné elektrárny nepostavíme a globální oteplování tak bude dál vesele sílit se všemi negativními dopady na budoucí generace.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio