Luboš Palata: Jaderná energetika je zelená, tvrdí expertní komise EU. Dukovany jsou o krok blíž k unijním dotacím

4. duben 2021

Je to zpráva, která by měla zajímat každého Čecha, protože nám může ušetřit v budoucnu mnoho desítek miliard korun. Nezávislá expertní skupina Evropské komise totiž v minulých dnech zveřejnila stanovisko, podle kterého je třeba pohlížet na jadernou energetiku jako na ekologicky čistý zdroj energie.

Pokud by se toto stanovisko prosadilo, byly by atomové elektrárny z kategorie trpěných, ale Evropskou unií nepodporovaných zdrojů energie přeřazeny do skupiny těch, které Evropská unie podporuje. A proto vydává na jejich výstavbu nemalé prostředky ze společného unijního rozpočtu. V případě Česka by to znamenalo, že by Evropská unie mohla v budoucnu finančně podpořit i vybudování nového reaktoru v Dukovanech nebo v Temelíně. Nebo revoluční projekt Teplátoru. Teplátorem chtějí vědci z pražského ČVUT a Plzně nahradit uhlí v českých teplárnách malými bezpečnými jadernými zdroji.

Čtěte také

Nezávislá bruselská komise expertů konstatovala to, co je každému, kdo o jaderné energetice přemýšlí nezaujatě, už dávno jasné. Prostě že neexistují žádné vědecké důkazy, že by jaderné zdroje měly na životní prostředí nebo lidské zdraví negativnější vliv než třeba sluneční či větrné elektrárny nebo výroba bioplynu.

Samozřejmě, jsou tu ještě druhotné problémy. Například, co s vyhořelým jaderným palivem, které pro uskladnění vyžaduje hlubinná úložiště. Ale na druhou stranu, podobné problémy přináší i jiné technologie, které jsou dnes zařazeny mezi ty ekologické. Složitě zpracovatelný odpad vzniká i v případě likvidace solárních elektráren, baterií elektromobilů, větrné elektrárny zase zabíjejí velké množství ptáků, o škodlivosti klasické fosilní energetiky nemluvě.

Dílčí úspěch jádra

Jak ukazují případy jaderných havárií, s Černobylem a Fukušimou na prvních místech, u jaderné energetiky je třeba velké obezřetnosti a opatrnosti. Mnohé argumenty ekologických organizací ale jsou za hranicí vědecké racionality a hrají spíše na lidské city, než že by předkládaly skutečně podložené argumenty. A to není úplně fér hra.

Luboš Palata

Fér je ale také říct, že stanovisko unijní expertní komise je sice důležitý, ale nikoli poslední krok, který může změnit dosavadní pohled Evropské unie na jadernou energetiku. Konečné stanovisko Evropské komise, po další odborné oponentuře, je proto možné čekat až ke konci tohoto roku. Ostatně další blok v Dukovanech se také nezačne stavět hned zítra.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.