Lída Rakušanová: Důvěřuj, ale prověřuj? NATO pod drobnohledem

18. březen 2022

Neudělala Ukrajina „historickou chybu“, když v roce 1994 výměnou za garanci svojí suverenity Spojenými státy, Velkou Británií a Ruskem odevzdala Moskvě dobrovolně své jaderné zbraně?, ptal se před týdnem německý týdeník Die Zeit Volodymyra Zelenského. Odpověď zněla, že „historická chyba“ je na straně těch, kteří tuto garanci porušili.

Putinův vpád na Ukrajinu, řekl ukrajinský prezident, je pro celý svět signálem, že smlouvy nefungují, ani když se za ně zaručí velmoci.

Čtěte také

Ukrajina ale ví, že nefungují ani sliby: v dubnu 2008 na summitu NATO v Bukurešti dostaly Kyjev a také gruzínská Tbilisi díky Americe a Polsku příslib, že se stanou členy západní aliance. Což posléze ztroskotalo na německé kancléřce Merkelové a francouzském prezidentu Sarkozym, kteří evidentně nechtěli dráždit Putina. Ten se totiž o rok předtím, na bezpečnostní konferenci v Mnichově, důrazně ohradil proti rozšiřování NATO na východ.

Takže jsme teď svědky naléhavých výzev ukrajinského prezidenta k představitelům NATO, aby Ukrajině alespoň pomohli se účinně bránit. A ovšem i toho, jak jde Zelenskyj svým burcováním svědomí na západě asi leckomu už na nervy. Jinak si lze stěží vysvětlit, že by mu poslanci, jako se to stalo tento týden v Berlíně, zatleskali, – ale místo důkladné diskuse pak okamžitě přešli k „business as usual“.

Nepřeceňovat NATO

Čtěte také

Nepřekvapuje, že z toho jde členským státům z bývalé sféry sovětského vlivu mráz po zádech. A má logiku, že nejvíc se cítí ohroženo Pobaltí. Na sklonku loňského roku představil bývalý důstojník ruského generálního štábu Igor Koročenko ve státní televizi podrobný plán ruské vojenské invaze do všech tří baltských republik. Včetně obsazení švédského ostrova Gotlandu a využití Kaliningradu, ruské enklávy mezi Polskem a Litvou, k odříznutí Pobaltí od vojenských posil NATO z Polska.

Koročenkova televizní prezentace končí instalací proruských vlád v baltských republikách a souhlasem Švédska s pronájmem jeho největšího ostrova na 99 let a s neutralitou „na věčné časy“.

Lída Rakušanová

Jistě: na první pohled to může vypadat jako fantasmagorie jakéhosi agilního důchodce z Putinova bývalého generálního štábu. To, co se děje na Ukrajině, ale svědčí o tom, že Putin je schopen úplně všeho. Evropa ho už jednou podcenila. Teď jde o to, aby státy z bývalého sovětského bloku nepřecenily NATO. Příklad Ukrajiny varuje, že smlouvy nefungují automaticky.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.