Libor Dvořák: Velmi dobré vztahy Putina a Trumpa

28. červen 2019

Americký prezident Donald Trump se v japonské Ósace sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na okraj summitu G20.

Zatím jediné širší jednání těchto státníků se konalo loni v červenci v Helsinkách. Oba prezidenti spolu nakonec jednali asi 80 minut.  

Jan Klesla: Na čem se Trump s Evropou shodne

summit NATO společné foto; Donald Trump a Theresa May

Vztahy mezi americkým prezidentem a politickými špičkami starého kontinentu se málokdy dají popsat jako idylické a plné porozumění. I přes objímání a úsměvy do kamer našel zatím Donald Trump mnohem méně shody s hlavami největších evropských států a unie, než jeho předchůdci v Bílém domě.

Kontrola jaderného zbrojení, která by napříště zahrnovala i Čínu, severokorejské jaderné odzbrojení, ústup obou zemí od smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu či situace v Sýrii, Íránu, Venezuele a na Ukrajině – taková byla základní agenda páteční schůzky.

Jedno důležité téma Donald Trump přešel žertem ještě předtím, než rozhovory začaly: Když se jeden z novinářů amerického prezidenta zeptal, zda řeč přijde také na údajné ruské vměšování do amerického volebního procesu, Trump Vladimira Putina teatrálně vyzval: „Nepleťte se prosím do našich voleb!“ Putin se jen pousmál.

Trump před jednáním označil své osobní vztahy s Putinem za velmi dobré. Ruský prezident s tím v zásadě souhlasil a páteční schůzku označil za dobrou příležitost, jak pokračovat v dialogu po summitu v Helsinkách loni v červenci.

Námořníci sedí dál za mřížemi

Na něm si prezidenti obou velmocí slíbili obnovení spolupráce svých zemí a Trump tehdy prohlásil, že mrazivé rusko-americké vztahy jsou minulostí. Což ovšem doposud neodpovídá realitě a pohnout se z mrtvého bodu naopak i nadále nebude snadné.

Pravdou je, že zmíněný summit v Helsinkách byl jediným vrcholným setkáním obou prezidentů za dva a půl roku, co je Trump v úřadu. Jinak se oba prezidenti s údajně vynikajícími vztahy scházejí přesně jako dnes: na okraj některých podobných celosvětových událostí.

V téhle souvislosti ostatně připomeňme, že předešlou původně chystanou schůzku v rámci summitu G20 Bílý dům zrušil, protože by následovala krátce po krizi v Kerčském průlivu. Tehdy bylo mimochodem řečeno, že schůzka nebude možná, dokud Moskva nepropustí z vazby 24 ukrajinských námořníků. To už asi neplatí, i když námořníci sedí za mřížemi dál.

Moskva zkrátka může schůzku Vladimira Putina s Donaldem Trumpem v každém případě považovat za diplomatický úspěch – podobně jako jen pár dní staré plné obnovení všech práv Ruska v Parlamentním shromáždění Rady Evropy.

Obé se děje i přesto, že Rusko ani nenapadne vrátit Ukrajině anektovaný Krym, že ruští vojáci se dál vměšují do dění na ukrajinském východě a že ruská vojenská letadla dál brázdí syrské nebe – o méně nápadných projevech ruského imperialismu ani nemluvě.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Pro Rusko i svět je samozřejmě nutné uchovat platformy pro diplomatická jednání, ale nemělo by se zapomínat na smysl pro míru – jinak v ruských jestřábech pocit beztrestnosti jen sílí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio