Trump se před Putinem nebyl schopen zastat americké vyšetřovací komise

17. červenec 2018

Na tiskové konferenci po pondělním summitu v Helsinkách prezident Donald Trump po boku Vladimira Putina zpochybnil závěr vyšetřování amerických bezpečnostních složek, podle kterých Moskva ovlivnila prezidentské volby v USA v roce 2016.

Server New York Times připomíná, že Trump setkání s lídrem Kremlu, který je obviněn z útoku na americkou demokracii, zhodnotil jako "velmi produktivní" schůzku, na které mu prezident Putin projevil výjimečnou důvěru.

Trump na tiskové konferenci nezmínil žádný skutek, za který by byl Putin odpovědný.  Místo toho kritizoval Spojené státy americké a především zvláštní vyšetřovací komisi Roberta Muellera, která zkoumá vměšování Ruska do amerických voleb v roce 2016. Komisi označil za „směšnou“ a vyšetřování za „hon na čarodějnice“, který znemožnil bližší spolupráci USA a Ruska, všímá si server New York Times.

Putin všechno popřel

„Vyšetřovatelé si myslí, že za vměšováním je Rusko,“ prohlásil Trump. „Tady mám prezidenta Putina a on řekl, že to Rusko neudělalo,“ pokračoval krátce poté, co Putin přiznal, že si Trumpovo vítězství přál, protože slíboval, že zlepší vztahy mezi Washingtonem a Moskvou. Americký prezident dodal, že nevidí jediný důvod, proč by Rusko mělo být odpovědné za hackerské útoky na volby: „Prezident Putin byl dnes velmi jednoznačný a všechna obvinění popřel.“

Podle serveru New York Times 45ti minutová konference připomínala spektákl, ve kterém se americký i ruský prezident snažili vyloučit názor, že by Moskva jakkoliv kampaň nebo volby ve Spojených státech v roce 2016 ovlivnila. Putin řekl, že zatím neexistuje důkaz jakéhokoli zásahu ruských hackerů a Trump ho v tomto prohlášení podpořil.

Trump důvěřuje oběma stranám 

Když se novináři Trumpa zeptali, co si o ruském vměšování do amerických voleb myslí, prohlásil, že bere v úvahu dva názory. Za prvé, je tu závěr vyšetřování a zpráva Dana Coatse, šéfa amerických tajných služeb. Na druhé straně je Putinovo popření jakéhokoli vměšování Rusů do předloňských voleb v USA. "Důvěřuji oběma stranám,“ řekl Trump.

Povedou Trumpova slova k impeachmentu?

Hned poté Trump změnil téma a ptal se, proč F.B.I.  nikdy nevyšetřovala Demokraty kvůli jejich problému s počítačovým serverem a ptal se, kam se poděly zmizelé emaily jeho volební rivalky Hillary Clintonové. 

Trumpovo vystoupení v Helsinkách sklidilo kritiku mnoha Demokratů a také několika Republikánů. Například John O. Brennen, který během Obamovy administrativy vedl C.I.A., naznačil, že takové výroky by měly vést k impeachmentu. Po několika hodinách reagoval i šéf tajných služeb Coats prohlášením, že jednoznačně odmítá Trumpova slova a trvá na závěrech vyšetřování, upozorňuje New York Times.

Spustit audio

Související