Libor Dvořák: Tymošenková jako oběť vlastního odvážného experimentu

3. duben 2019

Na Ukrajině i ve světě se po prvním kole ukrajinských prezidentských voleb v centru pozornosti ocitl jeho dosti senzační vítěz, komik Volodymyr Zelenskyj.

Poněkud v pozadí zájmu jsou zkušení političtí matadoři Petro Porošenko a Julie Tymošenková.

Libor Dvořák: Ukrajinské volby prezidenta – impozantní výsledek Zelenského

Prezidentské volby na Ukrajině

Ústřední volební komise dál zpracovává výsledky včerejšího prvního kola prezidentských voleb na Ukrajině.

Hlavně pro Rusy, zajímající se o ukrajinské dění, se Porošenkův postup do druhého kola voleb stal doslova překvapením: vždyť oficiální i neoficiální Moskva si až do konce loňského roku byly jisty, že bezvýhradným favoritem právě probíhajícího prezidentského klání je vůdkyně strany Baťkivščina Julie Tymošenková, která se právě v loňském roce ocitala na špici všech průzkumů veřejného mínění.

Ruské státní televizní kanály se tedy o Porošenka jako o vážného uchazeče o další prezidentské období vlastně nezajímaly a neúnavně líčily rozčarování Ukrajinců ve svém prezidentovi.

Není divu – zaprvé Porošenko v žebříčcích prezidentských kandidátů figuroval někde kolem pátého místa, ale hlavně byl (a koneckonců nadále je) pro ruský establishment ztělesněním všeho ukrajinského zla. Proč tedy svou hlavní soupeřku přece jen předčil?

Tymošenková se pokusí stát premiérkou

Ondřej Soukup: Ukrajinské volby a poloprázdná sklenice

Novinář Ondřej Soukup

V Rusku, Bělorusku nebo třeba Kazachstánu by takové volby, které na Ukrajině proběhly, byly nepředstavitelné. Žádný místní Zelenskyj by se k volbám ani nedokázal zaregistrovat. Zatímco na Ukrajině televizní komik se s vysokou mírou pravděpodobnosti prezidentem může stát. Málokdo to vnímá jako katastrofu. Volodymyr Zelenskyj svou kandidaturu oznámil na Silvestra. Proslavil se rolí v televizním seriálu Služebník lidu, kde hraje učitele, který se náhodou stane prezidentem.

Přestože mnozí označují Porošenkův souboj se Zelenským za ostudně prohraný, mnozí kyjevští experti jsou toho názoru, že dosavadní ukrajinský prezident zvládl závěr předvolební kampaně brilantně a na své druhé místo se vyšvihl skoro z kandidátského nebytí.

Znalci se víceméně shodují na tom, že mu pomohlo několik důvodů: Vytrvale se stylizoval do role prvního vlastence. Často se na televizních obrazovkách objevoval v maskovací uniformě, v níž dosti přesvědčivě sehrával roli vrchního velitele a reformátora armády.

Jasně formuloval své odhodlání pomoci své zemi do základních evropských struktur. Stál u zrodu ukrajinské pravoslavné autokefální církve. Zasloužil se o zvýšení platů a penzí. A pak – vyjma Zelenského a snad i Tymošenkové – měl jinak podstatně slabší soupeře.

Ivan Hoffman: Ukrajinská skepse, Porošenko a Zelenskyj

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Výsledek prvního kola prezidentských voleb na Ukrajině se obtížně vysvětluje.

Právě paní Tymošenková, která až do silvestrovského příchodu Volodymyra Zelenského ve všech průzkumech jasně vítězila, se podle mnoha znalců stala obětí vlastního odvážného experimentu, když kampaň zahájila už loni v létě, od svého tradičního venkovského voličstva se odklonila a pokusila oslovit mladou generaci.

Jenže poněkud omletá protikorupční rétorika a program rozsáhlých reforem u mladých nezabral, zato onen tradiční venkov spíš vylekal.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

A co tedy bude dál? Julie Tymošenková zkusí vyhrát podzimní parlamentní volby a znovu se stát premiérkou. Petro Porošenko se ocitl v situaci, kdy se sice dostal do druhého kola, ale porazit protikandidáta bude zřejmě nad jeho síly. O to zajímavější bude sledovat další kariéru teprve 53letého politika.

Spustit audio