Libor Dvořák: Tři postsovětští poutníci do Unie

29. červen 2024

Ukrajinský prezident Zelenskyj v Bruselu hned v úvodu jednání podepsal s vrcholnými představiteli Unie Michelem a von der Leyenovou dohodu o další evropské pomoci Ukrajině, zejména pokud jde o zbrojní dodávky, přípravu mužstva, odminovávání terénu a také o přímou spolupráci v oblasti obranného průmyslu.

Čtěte také

Podobné smlouvy Ukrajina už v nedávné minulosti podepsala i s některými členskými zeměmi NATO, ale rozdíl mezi tímto dokumentem a nimi spočívá v tom, že v nejnovějším textu není ani zmínky o příštím členství Ukrajiny v EU – hlavně proto, že podobné smlouvy Unie podepsala jak s mimoblokovými členskými státy jako Rakousko či Irsko, tak s Maďarskem, které s vojenskou podporou Ukrajiny nesouhlasí. Ukrajinský sen o členství v EU do roku 2030 je přesto zase o něco reálnější.

Další vstup do EU pro Moldavsko i Gruzii?

Podobná jednání jako ve čtvrtek Ukrajinu na půdě EU čekají i Moldavsko, ruskou agresí zatím nepostižené, ale přesto reálně ohrožené.

Čtěte také

Unijní orgány bezesporu vezmou v potaz nejenom nevyjasněné otázky územní celistvosti kandidáta (tenhle problém se ovšem týká rovněž jak Ukrajiny, tak i dalšího unijního čekatele Gruzii), ale i fatální rozdělení moldavské společnosti na proruský a proevropský segment.

Jenže tyto moldavské nesnáze jsou nesrovnatelné s aktuálními svízeli Gruzie, která se kandidátského statusu dočkala teprve loni v prosinci. V závěrečném dokumentu ze čtvrtečního unijního summitu je na zakavkazskou zemi pamatováno zmínkou, že by měla „změnit současný domácí politický kurs, protože ten cestu Gruzie do EU ohrožuje a de facto vede k zastavení vstupního procesu“.

Libor Dvořák

Podobné varování ostatně před pár dny vyslovil i šéf unijní diplomacie Josep Borrel. Gruzínský parlament přitom právě v době konání summitu v prvním čtení přijal další tzv. ruský zákon – o zákazu LGBT propagandy.

Noví postsovětští poutníci do Unie jsou tedy tři, ovšem jejich vyhlídky na příští členství se od sebe významně, ba diametrálně liší.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio