Libor Dvořák: Situace je víc než nepřehledná

20. únor 2014

Tak by se stručně dalo popsat to, co se v těchto hodinách odehrává hlavně v Kyjevě. Příměří, dohodnuté včera navečer mezi vůdci opozice, se během pár hodin zhroutilo a Kyjev je opět bojištěm městské války. O té se ještě před pár týdny mluvilo jako o „válce ve třech ulicích“. To bohužel už není pravda, a jak se zdá, konfrontace je stále vyhrocenější.

V tuto chvíli je třeba přemýšlet především o jedné věci: Jak je možné, že po relativně klidném minulém týdnu a vyloženě nadějeplném víkendu, kdy státní moc nejdřív propustila přes 230 zadržených opozičních demonstrantů a opozice naopak vyklidila obsazené budovy státní správy, přišla nová řež? Ta evidentně začala v úterý ráno, kdy se očekávalo jednání ukrajinského parlamentu o ústavní reformě. V tuto chvíli, kdy před budovou Nejvyšší rady demonstrovalo asi 5 tisíc lidí, poměrně malá skupinka odbojných radikálů zaútočila na vchod do parlamentní budovy a někteří z nich pronikli až dovnitř. Pro policii včetně jednotek zvláštního určení to byl signál k zahájení dalších tvrdých zákroků.

Pro hodnocení nejnovějšího vývoje v zemi je právě tento okamžik klíčový a nabízí se především klasická katonická otázka „Cui bono?“ neboli kdo z toho má prospěch. Odpověď je jasná: Viktor Janukovyč a jeho nejbližší. Policii totiž tento útok rozvázal ruce a nejvyšší státní místa vyhlásila potřebu zahájit „antiteroristickou kampaň“. Jak tato kampaň vypadá, vidíme po celý dnešní den. Je samozřejmě docela dobře možné, že za tímto útokem, který odstartoval další etapu krvavé konfrontace, stojí neřiditelné nacionalistické bojůvky, které zřejmě žádnou politickou taktiku a strategii nemají. Stejně dobře možné ale je, že se jednalo o provokaci Janukovyčova režimu, která umožnila nejen zesílit policejní tlak, ale dokonce do ukrajinského hlavního města povolat armádní jednotky včetně pětisetčlenné paradesantní brigády. Posláním těchto jednotek má být ostraha armádních objektů, ale teprve další dny ukáží, proč Janukovyč do Kyjeva stahuje i vojenské útvary.

V Kyjevě dnes přímo s prezidentem Janukovyčem jednali ministři zahraničí Německa, Francie a Polska. Během dvouhodinové schůzky, o níž není mnoho informací, zazněl hlavní a naprosto logický požadavek: Pane prezidente, co nejrychleji vypište předčasné volby jak do nejvyššího zákonodárného sboru, tak do úřadu hlavy státu! K tomuto požadavku není co dodat – jiná racionální cesta z ukrajinského propletence totiž nevede. Otázkou ovšem je, jakou váhu má Unie v současném Kyjevě a zda je Janukovyč podobným hlasům vůbec ochoten naslouchat.

autor: ldo
Spustit audio