Libor Dvořák: Sejde se Putin se Zelenským?

14. listopad 2019
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Bývalý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev se nabízí jako prostředník mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Podle ukrajinského ministra Vadima Prystajka Zelenskyj při setkání s Nazarbajevem kazašskému exprezidentovi odpověděl, že s ruským prezidentem se osobně setkat musí, protože jinak se proces snížení napětí v Donbasu nepohne z místa.

Ukrajina by také byla ráda, aby se do jednání v normandském formátu, na němž se dále podílí Francie, Německo a Rusko, zapojily i Spojené státy. Ale ty se do podobné iniciativy příliš nehrnou.

Setkání pro setkání

Čtěte také

Téměř okamžitá byla reakce Ruska. Z Kremlu se ozvalo, že dokud nebude taková schůzka řádně připravena, jednoduše nemá smysl. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov to řekl vskutku natvrdo: „Putin sám zdůrazňuje, že podobná setkání nikdy neodmítal, což platí i o této případné schůzce, ale je toho názoru, že setkání pro setkání mnoho užitku nepřinese.“

Výchozí pozice obou zemí jsou opravdu diametrálně odlišné: zatímco Zelenskyj ve svém předvolebním programu označoval urovnání ve východoukrajinském sváru za svou naprostou zahraničněpolitickou prioritu, a zatím na tomto poli ničeho nedosáhl, Moskva může být docela spokojená a nikam nespěchá.

Volby s mezinárodním dohledem

Čtěte také

V tomto ohledu je pro ni příjemné zejména potvrzení tzv. Steinmeierova vzorce na poslední schůzce kontaktní skupiny v Minsku. Připomeňme, že tento plán předpokládá volby v obou separatistických republikách v Donbasu pod mezinárodním dohledem. Jestliže pak zahraniční pozorovatelé shledají, že volby byly v pořádku, fakticky tím významně posílí pozice obou loutkových separatistických režimů podporovaných Moskvou. Přesně na to reagovaly i nedávné demonstrace ukrajinských vlastenců v Kyjevě, kteří o něčem takovém nechtějí ani slyšet.

Komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák vysvětluje situaci kolem kontroverzního návrhu zákona učinit z ruských okupantů válečné veterány

Je třeba si také uvědomit, že kauza Ukrajinagate, která právě znovu přináší tolik nepříjemností Donaldu Trumpovi, je přinejmenším stejně nepříjemná a nebezpečná pro Volodymyra Zelenského. Což plyne jak ze snahy ukrajinského prezidenta o tom vůbec nemluvit, tak i ze sedmiprocentního poklesu jeho domácí popularity během pouhého měsíce. Zkrátka a dobře – rusko-ukrajinský summit v Kazachstánu je málo pravděpodobný.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související