Libor Dvořák: Rusko vede na Ukrajině opravdu zvláštní válku

8. březen 2022

Jak hodnotit dosavadní průběh a další možný vývoj rusko-ukrajinské války, kterou máme – spíš bohužel – možnost sledovat doslova v přímém přenosu, z čistě vojenského hlediska? O to se v twitterové debatě pokusili tři vojenští experti: Rus Dmitrij Alperovič a Američané Michael Kofman a Robert Lee. Všichni tři tito odborníci už od loňského listopadu předvídali ruský vpád na Ukrajinu.

„Moderní Kassandry,“ jak žertem pojmenovává trio vojenských expertů Dmitrij Alperpovič, hodnotí jak ruské úspěchy, tak i zjevné prohry zejména ruské strany.

Čtěte také

Za velmi podstatné považují všichni tři pánové fakt, že ruská armáda v posledních dnech zpomalila svůj postup v prostoru kolem Kyjeva. Upozorňují také na to, že mnohokrát zmiňovaná zhruba šedesátikilometrová kolona, mířící k ukrajinské metropoli, byla nucena dokonce zastavit, protože Ukrajinci odpálili důležité mosty a způsobili tak na přístupové trase ke Kyjevu totální zácpu.

Na jihu Ukrajiny se ruská vojska ke svým cílům probíjejí rychleji, ale, jak upozorňuje Robert Lee, to ještě neznamená, že dnes mají pod kontrolou všechna území, která už nechala za zády, a že jsou schopna zaručit bezpečnost zásobovacích tras.

Nejdůležitější města na severovýchodě země se zatím dál úspěšně brání. Ruská armáda by je sice mohla minout a postupovat dál, což se nejednou děje, ale je otázka, zda má dost sil na to, aby obklíčila a zablokovala Kyjev.

Neplánované komplikace

Účastníci twitterové debaty připouštějí, že sice dokázali docela přesně předpovědět měřítko ruského přepadu Ukrajiny, a dokonce i hlavní směry útoku, ale nikoli charakter operace, který je podle nich „opravdu zvláštní“. Rusové zcela samozřejmě předpokládali, že během pár dní dosáhnou nejen hladkého vojenského vítězství, ale i zásadní výměny ukrajinského politického vedení. Vojska, která byla vržena proti Kyjevu, byla za tento vpravdě příšerný omyl kremelských válečných plánovačů po zásluze potrestána.

Čtěte také

Největším problémem Moskvy je ovšem současná ukrajinská armáda, o níž si Rusové zřejmě mysleli, že je stejně bezmocná a bezradná, jako byla v roce 2014. Opak je pravdou a i Pentagon je nesmírně potěšen tím, jak efektivně Ukrajinci dokážou využívat americké vojenské pomoci, kupříkladu velmi účinných protitankových střel Javelin, které se na Ukrajině zjevně ocitly ve velice dobrých rukou.

Libor Dvořák, publicista a komentátor

Přes vše řečené je ovšem nejpravděpodobnější, že lépe vybavená a vycvičená ruská druhosledová vojska nakonec Ukrajinu vojensky porazí – už díky početní převaze v každém ohledu. Morálními vítězi v této válce jsou ale bezesporu Ukrajinci, kteří agresorovi jistě nedají pokoj ani v případě, že by jejich země byla totálně okupována.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související