Humanitární koridory do Ruska? Režim chtěl záběry Ukrajinců, jak je zachraňují Rusové, míní analytik

7. březen 2022

Rusko v posledních dnech nabízí vznik humanitárních koridorů, kudy by obyvatelé Ukrajiny mohli opustit oblasti, kde se bojuje. Ukrajinská strana ale tvrdí, že ruské síly oproti dohodě pokračují v ostřelování a evakuaci tím brání. Podle map ruské agentury RIA Novosti navíc některé koridory vedly jen do Ruska a Běloruska, tedy zemí, odkud se vede útok. „Proč to Rusko dělá? Jde o to, jak Rusko prezentuje celou operaci svému obyvatelstvu,“ vysvětluje analytik Michal Smetana.

Michal Smetana, výzkumný pracovník Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Ruská propaganda tvrdí, že válka se nevede proti ukrajinskému obyvatelstvu a že nejde o válku, ale že jde o kroky Ruska proti ukrajinskému nacistickému režimu, shrnuje Smetana: „Propaganda se snaží tvrdit, že ukrajinské obyvatelstvo je osvobozováno.“

„Mít proto záběry toho, jak Ukrajinci utíkají humanitárním koridorem do Ruska a Rusko je v uvozovkách zachraňuje, to by byla obrovská devíza pro mašinérii Vladimira Putina. Tohle by ruské vládě určitě pomohlo,“ je přesvědčený Smetana, výzkumný pracovník Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Hosté Tématu dne Lukáše Matošky jsou: 
Jan Fingerland
, komentátor Českého rozhlasu
Michal Smetana, výzkumný pracovník Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy 
Alena Marková, historička, Historická sociologie Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy

Poslechněte si celou debatu.

autoři: Lukáš Matoška , kac
Spustit audio