Libor Dvořák: Rusko odkládá oslavy 75. výročí konce války

18. duben 2020

Jak se už delší dobu očekávalo, ruský prezident Vladimir Putin na čtvrteční schůzi Bezpečnostní rady státu zatím na neurčito odložil oslavy 75. výročí Dne vítězství 9. května.

Rudé náměstí se tedy tohoto dne tradiční vojenské přehlídky nedočká. „Rizika související s koronavirem mi na podobné oslavy nedávají právo,“ řekl Putin, ale zároveň dodal, že slavit se bude ještě v letošním roce.

Čtěte také

Přehlídka měla určitě být velkolepá a na vojenské základně Alačino nedaleko ruského hlavního města už se na ni dlouhé týdny nacvičovalo. A co víc – doslova před pár dny byla na druhou polovinu dubna stanovena přesná data cvičných průletů vzdušné bojové techniky nad Rudým náměstím. To vše se tedy odkládá – mimochodem na doporučení válečných veteránů, ale také Rady pro lidská práva při ruském prezidentovi.

Do Moskvy byly přitom pozvány hlavy států a vlád, a to doslova ze všech zemí světa, které jen trochu stojí za zmínku – samozřejmě včetně českého prezidenta Miloše Zemana.

S ohledem na současné problematické mezinárodněpolitické postavení Ruska na světové scéně se ovšem už delší dobu licitovalo, kdo ze světových politiků do Moskvy přijede a kdo ne: největší země světa to sice rozhořčeně odmítá, ale už šest let je spojována s válkou na východě Ukrajiny. O anexi Krymu ani nemluvě.

Vize do budoucna?

Náhradní termín oficiálních oslav zatím nikdo nestanovil, ale nějaký čas už se mluví o dvou datech.

Čtěte také

Tím prvním je 24. červen – to je den, kdy se v Moskvě pod velením samotného maršála Žukova konala první poválečná přehlídka. To by samozřejmě byla docela dobrá příležitost, jenže toto datum je zřejmě příliš blízko a nikdo dnes nedokáže odhadnout, jaká v tu chvíli bude epidemiologická situace.

Dalším zdánlivě příhodným datem je 3. září, datum, na které poslanci Státní dumy před pár dny přenesli výročí konce války v Asii, a to z 2. září. Nový termín je ovšem už léta obsazen jiným, nanejvýš tragickým jubileem: 3. září 2004 vyvrcholilo strašlivými jatkami s více než třemi stovkami obětí martyrium rukojmích držených od začátku školního roku v beslanské škole, a tento den je proto připomínán jako Den obětí terorismu.

Proti zmíněné parlamentní manipulaci s historickými jubilei se okamžitě ohradila společnost Beslanské matky a známý ruský novinář Alexej Venědiktov to vše označil za „cynickou snahu sprovodit jakoukoli vzpomínku na Beslan ze světa“.

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

Trampoty kolem letošních ruských oslav Dne vítězství ovšem znovu nastolují otázku, jestli ruský prezident a s ním i značná část ruské veřejnosti nejsou až příliš zahleděni do sice slavné, ale přece jen minulosti a jestli by nebylo lepší spíše uvažovat o nějaké vizi pro časy příští. Ta Rusku zjevně schází.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio