Libor Dvořák: Ruské soukromé armády

24. květen 2023

Řekne-li se zejména v Rusku, ale i leckde jinde po světě, „soukromá armáda“, většina z nás si okamžitě představí Prigožinovy wagnerovce, jejichž poměrně dávnou problematickou slávu v posledním roce ještě znásobila válka na Ukrajině.

Ve skutečnosti však wagnerovci ani zdaleka nejsou v Rusku sami – i přesto, že už samotný princip žoldáctví zakazuje ruská ústava. Podobných spolků je v zemi celá řada.

Čtěte také

Nejviditelnější z nich je zřejmě soukromá vojenská společnost Reduta. První informace o ní zveřejnila v roce 2019 Novaja gazeta. Příznačné je, že před válkou na Ukrajině byla hlavním úkolem Reduty ostraha a obrana objektů ruské firmy Strojtransgaz v Sýrii.

Neblaze proslulý „ministr obrany“ samozvané Doněcké lidové republiky Igor Strelkov přispěchal s tvrzením, že Reduta patří blízkému příteli Vladimira Putina, oligarchovi Timčenkovi. Čímž by se potvrdilo, že každý podobný ozbrojený útvar má jednoduše svého majitele.

Nebezpečí prudké destabilizace

Čtěte také

Také Reduta pátrá po svých nových příslušnících prostřednictvím inzerce na sociálních sítích. Kandidát musí být nejméně pětadvacetiletý, s vojenskou specializací a zkušenostmi ze služby v silových strukturách. Na druhé straně se přímo z řad žoldáků Reduty ozývají hlasy, že tam „berou každého, kdo se namane“.

Dalšími podobnými strukturami jsou například kozácká dobrovolnická brigáda Don, popřípadě Svaz dobrovolníků Donbasu – a vyjmenovat bychom klidně mohli i plno dalších paramilitárních skupin, jejichž skutečné poslání není příliš jasné. Mnohem jasnější je, že už pouhá jejich existence je v mnoha ohledech nezákonná, či dokonce protiústavní.

Libor Dvořák

Musíme si proto klást otázku, proč tyto soukromé armády, často velmi početné, vůbec existují a kdo z nich má prospěch. Velmi často za řadou z nich stojí obří státní firmy typu ruského těžařského gigantu Gazprom. Těm primárně slouží jako dobře vyzbrojená ostraha jejich nejrůznějších objektů či třeba produktovodů.

Jiná věc je, že Putinovo Rusko je přinejmenším potenciálně vystaveno nebezpečí prudké destabilizace a možná i vyložených rvaček o moc. Jak tyto žoldácké struktury zafungují pak, je ve hvězdách…

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio