Libor Dvořák: Ruské plynové kohouty se takřka zavřely. Je to katastrofa, nebo konec vydírání?

12. červenec 2022

V Německu už se omezují dodávky teplé vody a tlumí se intenzita veřejného osvětlení. Evropa jako celek se chystá ještě tento týden zveřejnit nutná opatření – tentokrát nikoli na úrovni jednotlivých zemí, ale v rovině celoevropské. S příslušným plánem se seznámíme ještě do konce tohoto týdne.

Připomeňme si pár důležitých čísel. Sotva před třemi lety Gazprom do Evropy denně dodával až 500 milionů kubíků plynu denně. V květnu tohoto roku už to byla jen polovina tohoto objemu.

Čtěte také

Počátkem července klesly dodávky na 140 milionů kubíků, přičemž preventivní odstávka méně výkonného tureckého proudu export dále snížila na sotva 100 milionů kubíků a pro následujících deset dní Rusko v ropě slíbilo pouhých 75 milionů kubíků za den. Což se s největší pravděpodobností bude zhoršovat – až po totální uzavření ruských kohoutů.

Podrobnosti zmiňovaného evropského protikrizového plánu zatím známy nejsou, ale dvě hlavní myšlenky už známe: zaprvé půjde o solidaritu v přerozdělování existujících zásob a přicházejících aktuálních dodávek, aby si všechny země před tváří této nadcházející krize byly rovny – tedy aby bohaté země pomohly chudým a ti, kdož plyn mají, aby na jeho zásobách neseděli, hlavně v případě, že by někdo zůstal úplně bez plynu.

A zadruhé by mělo jít o solidární snížení poptávky: členské země EU by se tedy měly domluvit na tom, kde se jednotně bude šetřit a co se nejdřív odpojí, když plyn přes veškerá úsporná opatření přece jen dojde.

Čím hůř, tím lépe

Ruský monopolista plynový kohout postupně přivírá už rok – od loňského léta. Během poslední zimy se tato strategie projevila nejdřív nedostatkem suroviny v Evropě a pak rekordním skokem cen – nejdřív na plyn samotný a pak i na všechno ostatní. To vše ještě před ruským vpádem na Ukrajinu.

Čtěte také

Po 24. únoru letošního roku Kreml zvolil zemní plyn za hlavní zbraň své energetické války proti EU, protože úplně se této suroviny vzdát Evropa zatím nemůže, jelikož v posledních letech odběry v zájmu green dealu naopak záměrně zvyšovala. Je samozřejmě otázka, nakolik to bylo prozíravé v situaci, kdy anexe Krymu a válka na východě Ukrajiny už byly skutečností.

Libor Dvořák, publicista a komentátor

Na konci minulého týdne ruské karty zcela bez obalu odkryl Vladimir Putin. Ten pohrozil, že „bude hůř a možná nastane i katastrofa“. Až má člověk popravdě řečeno pocit, že čím dříve taková pohroma nastane, tím lépe: Evropa si bude nucena nějak poradit rovnou a Putin o svůj plynový obuch přijde.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.