Libor Dvořák: Putin – racionalista, nebo šílenec?

12. únor 2022

Bude válka na Ukrajině? Jediný, kdo by to mohl vědět, ale ani to není jisté, je Vladimir Putin. O přesunu více než sta tisíc vojáků k ukrajinské hranici přece rozhodl on, takže na něm je i definitivní rozhodnutí, jestli tato vojska vtrhnou na Ukrajinu, nebo zda se stáhnou zpět do hloubi Ruska.

„K čemu se Putin asi odhodlá?“ uvažuje známý komentátor listu Financial Times Gideon Rachman. Většina západních politiků věří v Putina racionalistu – a je třeba říct, že těchto lidí v poslední době neustále přibývá.

Čtěte také

Jsou si jisti, že po více než dvaceti letech u moci je ruský lídr přinejmenším známá a průhledná firma. Možná je nelítostný a amorální, ale zároveň také prozíravý a uvážlivý. Schopnost riskovat mu zřejmě není cizí, ale není to blázen.

Jsou tu ovšem i jiní, kteří se obávají toho, že ruský vůdce se poznenáhlu mění v „šíleného Vlada“. Vysvětlují to tím, že je u moci příliš dlouho, z toho důvodu ztrácí kontakt s realitou a noří se do paranoii. Tu prohlubuje pandemická izolace, do které se Putin přinejmenším v posledním roce uchýlil. Navíc naslouchá pouze nebezpečně úzkému okruhu rádců, často z řad vyložených nacionalistů, soudí Gideon Rachman.

Umění mlžit

Tomu, že racionální Putin se může proměňovat v šíleného Vláda, nasvědčuje i jeho nejnovější vášeň pro obšírné nacionalisticky laděné stati.

Čtěte také

Na mysli máme třeba tu, ve které její samoděržavný autor tvrdí, že Rusové, Ukrajinci a Bělorusové tvoří jeden celek – to je nesporně signál, že by Putin mohl snít o obrodě Sovětského svazu, budovaného na bázi tří slovanských postsovětských republik. V případě Běloruska už se to přece docela daří… I když Bělorusko je samozřejmě něco zcela jiného než Ukrajina, protože tam Rusko má všehoschopného vazala Lukašenka. Takový by se v Kyjevě hledal těžko.

Nejblíže pravdě je asi představa, že v dnešním Putinovi dříme jak uvažování racionální hlavy státu, tak i kus šíleného Vlada. A k tomu ještě další kus – tentokrát škodolibého poťouchlíka. Když se ruský prezident od svých generálů před pár týdny dozvěděl, jaký rozruch způsobily přesuny ruských vojsk k ukrajinské hranici, vyjádřil se v tom smyslu, že tento stav je třeba udržet co nejdéle. A to se, jak dnes a denně vidíme, z ruské strany opravdu děje.

Libor Dvořák

A na vědomí v této souvislosti mějme ještě jednu věc, kterou nedávno v Rádiu Svoboda připomněl politolog Stanislav Belkovskij: Pokud Voloďovi něco vskutku upřít nemůžeme, tak je to umění mlžit.

Pro svět, a hlavně pro Evropu je tak v tuto chvíli nejnepříjemnější, že nikdo neví, kdo v tomto vnitřním klání nakonec zvítězí – jestli racionální prezident největší země světa, anebo šílený Vlad. Doufejme ve variantu A.   

Autor je komentátor Českého rozhlasu  

Spustit audio