Libor Dvořák: Prigožinova kariéra. Od kriminálníka přes „Putinova kuchaře“ k majiteli soukromé armády

14. leden 2023

„Proměna někdejšího ‚Putinova kuchaře‘ Jevgenije Prigožina a jím ovládané a financované Wagnerovy soukromé armády v alternativní silovou strukturu uvnitř ruské armády svědčí o jediném – je to důkaz opravdu zoufalé situace, v níž se ocitla Moskva v souvislosti s neúspěchy na Ukrajině,“ prohlásil mluvčí amerického Státního departmentu Ned Price.

Životní příběh tohoto muže je v jistém smyslu podivuhodný: pokud sám Vladimir Putin s oblibou tvrdí, že k tvrdosti a nesmlouvavosti ho vychovala „drsná leningradská ulice“, Prigožina táž ulice už jako osmnáctiletého přivedla před tehdy ještě sovětský soud.

Čtěte také

Ten mu v prvním případě vyměřil podmíněný trest, ale napodruhé už ho za „podíl na organizované trestné činnosti“ poslal na skoro deset let za mříže.

Málem třicetiletý Prigožin na svobodu vychází v docela jiném Sovětském svazu, který funguje ve znamení končící perestrojky a proměny ve svého druhu kapitalistický stát. Náš hrdina se společně se svým otcem pouští do budování sítě stánků s občerstvením, která se stala základem jeho příští gastronomické říše. Té říše, která se zasloužila o nejpopulárnější Prigožinovu přezdívku „Putinova kuchaře“, poskytujícího nejrůznější gastronomické služby nejen dvoru gosudarovu, ale i řadě významných státních struktur či institucí, které si to rozhodně nechaly něco stát.

Kdo nahradí chřadnoucího diktátora?

Pak ale přišly i iniciativy onačejší. V minulém desetiletí to byla společnost Internet Research Agency, již daleko přesněji pojmenoval Západ – „továrna trollů“. Tenhle spolek už přesně zapadal do ruských představ hybridních válek, s nimiž málem před deseti lety přišel dnes tolik frekventovaný generál Valerij Gerasimov.

Čtěte také

Jak se k sobě mají Prigožinova továrna trollů a ruský stát, není zcela jasné, ale o tom, že tenhle spolek dokáže páchat kybernetickou paseku doslova po celém světě, naopak není pochyb.

Nu a dnes je na přetřesu Wagnerova soukromá armáda. Prigožin se k ní dlouho nehlásil, ovšem poslední dobou zcela otevřeně přiznává, že ji sám založil a sám ji financuje. V této chvíli by včetně naverbovaných kriminálníků mohla tvořit až čtvrtinu všech ruských ozbrojenců na Ukrajině.

Takto podpořen se Prigožin nerozpakuje tvrdě kritizovat nejvyšší ruskou generalitu a viní velení armády třeba z toho, že jeho chlapci nemají k dispozici dostatek munice. Což je ovšem dnes to nejmenší. Jak říká občanskoprávní aktivistka Olga Romanovová, Prigožin začíná tvořit čtvrtou větev státní moci.

Libor Dvořák

Pokud má pravdu, je to opravdu na pováženou. Zejména v situaci, kdy Putinův režim ve stínu prezidentova šíleného rozhodnutí zaútočit na Ukrajinu nápadně křehne a kdekdo v Rusku se rozhlíží, kdo by chřadnoucího diktátora případně mohl nahradit. Prigožin by byla velmi nemoudrá volba, ale těch už Rusko ve svých pohnutých dějinách učinilo spousty.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.