Libor Dvořák: Pokus o přepisování dějin?

2. červen 2015

Byl to přátelský krok, jehož smyslem bylo ochránit členskou zemi Varšavské smlouvy před potenciální hrozbou. Samotná Varšavská smlouva se tu popisuje jako čistě obranné společenství, vzdorující agresivní Severoatlantické alianci.

Ve filmu, který rozhodně nestojí za shlédnutí, natožpak za komentář, jsou ve významné míře použity záběry z tehdejších sovětských propagandistických filmů, ale třeba také osobní svědectví poslance Státní dumy za Komunistickou stranu RF Sinělščikova.

Resumé z filmu je jasné – tehdejší Sovětský svaz nebyl v případě pražského jara agresorem, ale především obhájcem skutečných zájmů tehdejšího Československa. Odpornější pokus o manipulaci veřejného mínění jsem nezažil opravdu hodně dávno – a to si o Putinově Rusku už dávno nedělám žádné iluze.

Solidní ruský informační portál gazeta.ru to dnes shrnul stručně a jasně: zmíněný dokument uškodí spíš samotným Rusům než Čechům a Slovákům, kteří – zejména ve starší generaci – dobře vědí svoje.

Čtěte také

Svatá pravda: takovýto pokleslý paskvil sám sebe označující za televizní publicistiku, nemá pro publikum v České či Slovenské republice žádnou vypovídací hodnotu: právě toto období našich moderních dějin bylo zpracováno bezpočtukráte a pevně doufám, že co si o něm myslet, vědí i naši mladší a nejmladší spoluobčané. Horší je, jaký dopad má podobná takyžurnalistika v samotném Rusku.

Co totiž tento dokument dělá? Základní pravdou o něm je, že historický zločin označuje za historickou zásluhu – i přesto, že někdejší Gorbačovovo a pak i Jelcinovo vedení se za tento brutální akt násilí opakovaně omluvily.

Ruský prezident Vladimir Putin

Dnešní vládci Kremlu ale mají jinou představu o celé sovětské a ruské historii posledního století: v intencích filozofie filmu Varšavská smlouva. Odtajněné stránky nebyl sovětský režim stejně zločinný jako německý nacistický, a proto je třeba jeho odkaz nejen všemožně chránit, ale dokonce i takto umanutě glorifikovat.

Značná část ruské veřejnosti je tím ovšem uváděna v přímo tragický omyl. Omyl, který krásně vysvětlí, proč je ruské agresivní angažmá na Ukrajině taky v naprostém pořádku.

Stručně řečeno – je to samozřejmě především ruský problém. Problém země, která není schopna jasně a objektivně reflektovat své vlastní nejnovější dějiny.

Dokud bude tento stav trvat, bude se Rusko po časové ose posouvat stále rychleji zpět k jakémusi mírně vylepšenému stalinismu. Ba možná i nevylepšenému.

autor: ldo
Spustit audio