Libor Dvořák: Orbán v Kyjevě aneb Kdo bude prostředníkem?

3. červenec 2024

Agenda jednání obou politiků byla jasná předem – možnosti mírového urovnání válečného konfliktu a výhrady Budapešti k postavení maďarské menšiny v Zakarpatsku. Mír v Evropě je ovšem jistě důležitější.

Viktor Orbán jako nejvyšší představitel momentální předsednické země EU přicestoval do Kyjeva právě v době, kdy se zřejmě mění oficiální postoj nejvyšších politických míst v zemi k případným mírovým jednáním s Ruskem.

Čtěte také

Na něco takového doposud nebylo ani pomyšlení. A podobné aktivity jsou dokonce zakázány zákonem. Tuto neděli ale Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro legendární americký list The Philadelphia Inquirer přišel s myšlenkou, že zprostředkovaně by to možná šlo.

Platil by podobný princip jako při sjednávání smlouvy o černomořském obilném koridoru z jara 2022: Tehdy Ukrajina nejednala přímo s Ruskem, ale s Tureckem a OSN, a ty se pak dál dohadovaly s Ruskem, které pod dohodu připojilo své podpisy.

Jistě bychom si měli připomenout, že tento princip nakonec selhal a že v onom případě šlo o sice důležitý, ale jen parciální problém. Přesto je to cesta, která je v tuto chvíli myslitelná – otázkou už jen je, kdo by byli oni prostředníci.

A co na to Rusko? 

A samozřejmě co na to Rusové. V polovině června Putin před vysokými představiteli ruského ministerstva zahraničí znovu zopakoval své aktuální podmínky.

Čtěte také

Ukrajina vyvede všechna svá vojska ze zbytků svých oblastí, zčásti obsazených Ruskem, oficiálně se vzdá plánů vstupu do NATO a uzná všechna teritoria, na která si Ruská federace činí nárok, jako za subjekty ruského státu. A k tomu Západ odvolá všechny své protiruské sankce.

„Jak prosté, milý Watsone!“ Jedině že na podobné ultimátum nepřistoupí ani Kyjev, ani Západ. A jsme tam, kde jsme byli.

Libor Dvořák

Přesto nad těmito iniciativami nelámejme hůl. Jak Zelenskyj, tak Orbán, které jsme poslední dobou na televizních obrazovkách tak často vídali ve vzájemné rozčilené debatě, si v Kyjevě spíš vyměňovali komplimenty a maďarský premiér dokonce mluvil o možné dvoustranné bezpečnostní dohodě mezi oběma státy.

A pak – enfant terrible EU Orbán by zejména teď, když Unii de facto stojí v čele, nějaké ty dobré evropské body potřeboval!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio