Libor Dvořák: Navalnyj se návratem do Ruska vystavuje přímému ohrožení života

18. leden 2021
Alexej Navalnyj, hlavní kritik Vladimira Putina, v obležení novinářů na cestě z Německa do Ruska

Ostře sledovaný návrat ruského opozičního politika Alexeje Navalného z Berlína do vlasti měl zhruba takový průběh, jaký se očekával.

Krátce po přistání byl Navalnyj zadržen a za asistence pracovníků vězeňské služby převezen na místní oddělení ruské policie v Chimkách.

Čtěte také

Pokud snad někdo očekával (i když takových bylo jistě hodně málo), že ruské úřady nechají navrátilce být, mýlil se: letadlo společnosti Poběda nejdřív na poslední chvíli změnilo kurz a místo na letiště Vnukovo zamířilo na Šeremeťjevo. Tam představitelé Federální služby výkonu trestu politikovi sdělili, že je zadržen, a to na základě zatykače z 29. prosince. Důvodem je „systematické porušování režimu dohledu při podmíněném trestu“. A bylo to. O dalším Navalného osudu teď zřejmě do konce ledna rozhodne soud.  

Souboj Navalnyj-Putin tedy pokračuje. Je samozřejmě víc než nerovný, ale na druhé straně přináší různá nebezpečí oběma táborům.

Prohloubení mezinárodní izolace Ruska

Pokud jde o Navalného, jsou ona nebezpečí jasná: přinejmenším hlavnímu ruskému opozičníkovi hrozí kratší či delší kriminál, pro který se státní moc ani nebude snažit nalézat nějaké relevantní důvody – však nepřesvědčivé jsou i ty nejnovější: Vězeňská služba Ruské federace se třeba dožaduje toho, aby se 3,5letá podmínka v kauze firmy Yves Rocher na poslední chvíli proměnila v trest nepodmíněný.

Čtěte také

Kromě toho je tu i čerstvé obvinění Vyšetřovacího výboru, které Navalnému inkriminuje zpronevěru 588 milionů rublů, jež jeho fondům poskytli četní dárci, a není tedy jasné, koho oč připraví.

Je nabíledni, že tváří v tvář režimu, jako je ten Vladimira Putina, se Navalnyj vystavuje přímému ohrožení života – vždyť fatálním následkům letní otravy novičkem unikl jen proto, že posádka letadla na lince Tomsk-Moskva přesně plnila své povinnosti a s pasažérem, viditelně ohroženým na životě, mimořádně přistála v Omsku. Také místní lékaři v první chvíli udělali, co bylo v jejich silách, aby pacientovi zachránili život. Jiná věc je, co se v omské nemocnici dělo dál, jakmile se do věci vložila nejvyšší místa… 

Čtěte také

Zkrátka a dobře – v takové zemi, jako je Rusko, Alexej Navalnyj nemůže spoléhat na svůj vpravdě globální věhlas a myslet si, že k útoku na jeho život se Putinova stále nervóznější klika neodhodlá. Pokud se bude domnívat, že to jinak nejde, tak odhodlá.

Lehké to ovšem nemá ani protistrana: kdyby nechala Navalného na pokoji, bude to, zejména v duchu kremelské paranoidní psychologie znamenat slabost. Když ho bude perzekvovat nebo ho nedejbože zabije, bude to jen další pádný důvod k prohloubení mezinárodní izolace Putinova Ruska.

Otázkou ovšem je, zda si zrovna tento režim (podobně jako Lukašenkův) z celosvětových ostud všeho druhu vůbec ještě něco dělá.

Libor Dvořák

Toto vše se děje v situaci, kdy Alexej Navalnyj ani při nejlepší vůli nemůže Putinův režim přímo ohrozit. Tento politik při vší úctě oslovuje hlavně obyvatele velkých měst, mladou inteligenci a lidi pohybující se na sociálních sítích, nikoli většinový elektorát. O to zajímavější bude, čeho ještě se od Kremlu ve vztahu k Navalnému dočkáme.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio