Libor Dvořák: Začíná si Kyjev rozmýšlet „boj do posledního Ukrajince“?

31. červenec 2024

Jak se zdá, ukrajinský lídr, překypující ještě nedávno bojovnou a naprosto nesmlouvavou rétorikou a předtím prosadivší zákaz jakéhokoli jednání s Putinem, se – usměrňován logikou věcí – vnitřně dost proměnil.

Na britských televizních obrazovkách působil koncentrovaně, ale zároveň i uštvaně. Ostrovnímu diváctvu sdělil, že Ukrajina má na frontě velké ztráty. Jaké přesně – ovšem – věren zvykům ukrajinských politických špiček, neuvedl.

Jak dlouho se jeho země dokáže udržet, řekl dál, nezáleží výhradně na bojovém duchu ukrajinských ozbrojených sil, ale i na solidaritě civilní sféry a samozřejmě na jednotě Západu.

Čtěte také

Nejnovější průzkumy veřejného mínění ukazují, že 60 až 70 procent Ukrajinců pokračující vlnu mobilizace do armády a ozbrojený vzdor okupantům schvaluje.

Zároveň se ale na sociálních sítích objevují videoklipy, na nichž se muži v odvodovém věku před důstojníky vojenských správ schovávají, nebo se jim dokonce staví na odpor.

Nejistota až do voleb?

Ukrajinské armádní velení má z každé západní zbrojní dodávky samozřejmě radost. Na druhé straně se ale až do vyhlášení výsledku amerických prezidentských voleb vše propadá do nejistoty – nemluvě o zákazu používat západní zbraně proti vojenským cílům přímo na ruském území, který vyhlásila řada vrcholných severoatlantických politiků.

Čtěte také

To je krok vskutku skandální, protože Ukrajinci tak často nemohou zasahovat ruské letouny v hloubi ruského území, které kupříkladu velmi brizantními klouzavými bombami mohou nejen ničit ukrajinskou infrastrukturu, ale i vraždit civilisty, děti nevyjímaje…

Libor Dvořák

Jisté tedy není nic, což i Zelenského nutí k daleko pragmatičtějším postojům, než jaké zaujímal ještě před pár měsíci, a z vojevůdce v khaki pulovru, jak je ve světě znám a také automaticky vnímán, se najednou může proměnit v obratného diplomata.

Při současném vývoji konfliktu na frontě a zdráhavosti západních spojenců mu možná ani nic jiného nezbude.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio