Libor Dvořák: Zelenského vítězný mírový plán s otazníky

18. říjen 2024

Volodymyr Zelenskyj mluví o své vítězném plánu už dlouho a třeba v Bílém domě ho už představil během svého posledního pobytu. Dlužno říct, že tam nad ním zrovna nejásali. Udělal tedy zřejmě dobře, když ho – až na tři tajné dodatky –, na veřejnosti poprvé přednesl ve středu, a to na půdě Nejvyšší rady, tedy jednokomorového ukrajinského parlamentu.

A teď to nejdůležitější: Co přesně představuje pět bodů, o kterých ukrajinský prezident prohlašuje, že pokud budou naplněny, válka skončí nejpozději do konce příštího roku?

Čtěte také

Prvním bodem je pozvání Ukrajiny do NATO. Tady hned podotkněme, že nový generální tajemník Aliance Rutte upozornil, že podle severoatlantických zásad nemůže být do paktu přijata země, která je v právě probíhajícím válečném konfliktu.

Druhý je obrana a ukrajinský prezident jedním dechem dodává, že je třeba respektovat přesný seznam zbraní, bez kterých Ukrajina nemůže dosáhnout vojenského vítězství.

Třetí bod se v mnoha ohledech kryje s druhým, protože tady Zelenskyj navrhuje rozmístit na ukrajinském území nejaderný strategický kontingent, který bude dostatečný pro účely účinné obrany proti dalšímu případnému ruskému výpadu.

Čtěte také

Ve čtvrtém bodě jde o strategický ekonomický potenciál: Volodymyr Zelenskyj radí hlavním hospodářským partnerům Ukrajiny, aby s ní uzavřeli zvláštní smlouvy o společné obraně ukrajinské kritické infrastruktury, o společných investicích a společném využívání příslušného ekonomického hospodářského potenciálu.

Rozhodně zajímavý je ale ten pátý o evropské bezpečnosti. Ten je určen už pro poválečnou dobu a navrhuje nahrazení amerických vojenských kontingentů v Evropě ukrajinskými.

A reakce?

Reakcí na středeční a čtvrteční Zelenského vystoupení bylo přirozeně mnoha – jak doma, tak v zahraničí. Nejvyváženější jsou ale patrně – ještě jednou – úvahy nového generálního tajemníka NATO Rutteho.

Libor Dvořák

„Chceme se dostat do situace, kdy Zelenskyj a Ukrajina budou moci zahájit vyjednávání s Ruskem z pozice silnějšího,“ řekl Rutte doslova.

Přinejmenším do té doby bude podle něj Aliance Ukrajinu neochvějně podporovat. Zároveň ovšem uvedl, že „vítězný plán není bez otazníků“. Pevně doufejme, že právě ty budou jak Ukrajinou, tak Aliancí co nejdřív odstraněny –, a to v zájmu všech.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.