Libor Dvořák: Kde se bere nová vlna donašečství v Rusku

7. květen 2022

Rusko krátce po začátku války na Ukrajině zaplavila vlna donašečství: bdělí občané udávají policii každého, kdo tak či onak odsuzuje ruskou agresi a cítí s Ukrajinou. Udání přitom na „kompetentní místa“ proudí z těch nejrůznějších důvodů.

Příčiny udání jsou někdy opravdu na pováženou – jednou vás můžou udat za to, že se dožadujete odstranění symbolu války, latinkového písmene Z, z prostředků městské hromadné dopravy či z jiných veřejných míst, za nápis „Válku ne“ vyšlapaný do sněhu, či dokonce za „nevlastenecké úvahy“ vysokoškolských učitelů pronášené před studenty – a tento výčet by mohl být ještě hodně dlouhý.

Čtěte také

Příběhy některých udání přitom znějí až anekdoticky. Kupříkladu koncem dubna přijela na okraj Pskova tamní policie. Důvod? Jistá bdělá občanka hlásila, že obyvatelka malého předměstského domku si obarvila nízký plot předzahrádky na modro-žluto.

Paní domu policii vysvětlila, že takto plot natírá už nejméně 15 let, a teprve pak si vzpomněla, že když se štětkou v ruce nátěr obnovovala, zastavila u ní jakási madam a vyčítavým hlasem pronesla: „Copak vy nevíte, že tam umírají naši chlapci?“ Policisté, kterým bylo vyloženě trapně, nechali naštěstí paní domu na pokoji.

Udavačství je znepokojivý symptom

Čtěte také

Hůř to dopadlo s učitelem Omské univerzity Dmitrijem Rudakovem. Když se vrátil z nemocenské, zjistil, že na něj napsaly udání hned tři jeho studentky. Ty si vedení své fakulty stěžovaly, že při přednáškách se netají svými protistátními názory a navíc své svěřence nutí psát seminární práce na problematická témata – kupříkladu Ekologicky hororové město Omsk.

V tomto případě vedení univerzity nelenilo a vzpurného kantora bleskově propustilo. Sám Rudakov k tomu říká: „Udavačství je znepokojivý symptom. Celá společnost klesá někam, kde už jednou byla – do 30. let 20. století. Troufám si tvrdit, že na to nepřišly samy studentky, ale v případě nepohodlného kantora byly vedením školy přímo požádány. A buď jim slíbili nějaké výhody při studiu, nebo jim dokonce vyhrožovali.“

Libor Dvořák

Vladimir Putin za více než dvě desetiletí vybudoval z Ruska vzorný policejní stát a k tomu práskání a donašeči ústrojně patří. Smutné samozřejmě je, že jsou do těchto zrádných osidel zamotáváni i docela mladí lidé, ale s tím si vzorný policejní stát hlavu určitě neláme.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio