Libor Dvořák: Z Ruska utíkají desetitisíce počítačových expertů

22. duben 2022

Válka na Ukrajině nepřináší jen další a další padlé i obrovské materiální škody. Dochází také k významnému úniku mozků, a to jak ukrajinských, tak i ruských. Platforma Immigram, která těmto většinou technickým odborníkům pomáhá sehnat nové uplatnění ve Velké Británii, uvádí, že od počátku konfliktu stoupl počet těchto lidí o 1000 procent! Většinou jde o specialisty z oblasti IT.

Ukrajinců od začátku konfliktu uprchly už miliony. V daleko menším měřítku se ale něco podobného děje i v Rusku. Jak uvádí Ruská asociace elektronických komunikací, jen za únor a březen letošního roku Ruskou federaci opustilo na 70 tisíc kvalifikovaných pracovníků v oblasti IT. Zmíněná organizace předpovídá, že v dubnu by jich mohlo být dalších 100 tisíc.

Čtěte také

Situace, kdy Rusko po vypuknutí války či jiných konfliktů opouštějí vzdělanci, pro Rusko rozhodně není nová. Okamžitě si zřejmě vybavíme Vladimíra Nabokova, Vasilije Aksjonova či Alexandra Solženicyna. Tentokrát se však v roli emigrantů neocitají umělci, ale počítačoví odborníci. Jsme svědky toho, jak zemi opouštějí nejlepší mozky Ruska, které by se mohly podílet na vytváření nové ekonomiky a inovačních programů. Tito lidé se ovšem rozprchávají doslova na všechny strany.

Faktem je, že činnost různých ruských institucí, výrob i jednotlivých odborníků stále výrazněji znesnadňují západní sankce. „Oslabíme jejich schopnost konkurovat světové špičkové ekonomice 21. století. Některé z nejcitelnějších důsledků našeho jednání se projeví až časem, kdy omezíme přístup Ruska k financování a technologiím pro strategické sektory jejich národního hospodářství a oslabíme ruský průmyslový potenciál na dlouhá léta dopředu,“ prohlásil už koncem února americký prezident Joe Biden.

Sebeočista společnosti?

Tyto změny jako první pociťují specialisté v oblasti pokročilých technologií, jejichž pracovní aktivity jsou sankcemi silně omezeny už dnes. Nu, a protože „ajťáky“ potřebují prakticky všude, rozhodování o případné emigraci je pro ně docela snadné – tím spíš, že dejme tomu znalost angličtiny je pro ně samozřejmostí.

Čtěte také

Na nejnovější trendy v řadách ruské technické inteligence reagoval už i prezident Putin, který tendenci opouštět Rusko označil za „přirozenou sebeočistu společnosti“, která povede jen k jejímu posílení.

Jednání ruských úřadů však vypovídá o něčem zcela jiném: sám Putin se v březnu postaral o zrušení daně ze zisku pro IT firmy a mladým odborníkům v této oblasti umožnil poměrně snadno dosáhnout odkladu základní vojenské služby.

Libor Dvořák

Přicházejí informace o tom, že mladí specialisté, pokoušející se Rusko opustit, jsou zadržováni přímo na hranicích. A to není sporu o tom, že pokud jde o odchod těchto lidí do světa, bude hůř.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio