Libor Dvořák: Energetická ofenziva Ázerbájdžánu

4. říjen 2023

Zahřeje Ázerbájdžán Bělehrad i Tiranu, ptají se četní evropští novináři, když si uvědomují, že ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev loni na podzim a letos na jaře navštívil bez většího zájmu médií několik evropských metropolí. Tyto návštěvy přitom přinesly velmi zajímavé výsledky.

Kupříkladu v Tiraně Alijev loni v listopadu oznámil rozhodnutí, že jeho země otevře v Albánii svůj zastupitelský úřad a dodá této chudé evropské zemi 200 milionů kubických metrů zemního plynu pro tamní novou tepelnou elektrárnu.

Čtěte také

V prosinci téhož roku ázerbájdžánský vůdce od srbského prezidenta Aleksandara Vučiće uslyšel, že Alijev a jeho země „jsou spolehlivými partnery nejen pro nás, ale pro celý Balkán… Podepsat příslušné smlouvy samozřejmě musíme, ale v zásadě nám stačí i slovo Ilhama Alijeva.“

V dubnu po schůzce s bosenskohercegovinskou premiérkou Željkou Cvijanovićovou spatřila světlo světa dohoda o strategickém partnerství obou zemí. Ve stejné době Alijev jedná i s prezidenty Bulharska a Rumunska, s chorvatským a černohorským premiérem, nemluvě o dvou setkáních s Viktorem Orbánem.

Porušování lidských práv

Jak zdůraznila ázerbájdžánská státní tisková agentura ASTNA, Alijev na Balkáně nejednal jen o energetických, ale i o politických otázkách.

Čtěte také

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přitom při loňské červencové návštěvě Baku ázerbájdžánskému prezidentovi výslovně řekla: „Díky vám za to, že jste podpořil EU. Dodávky ruského zemního plynu do Evropy totiž začaly být nespolehlivé už před nelidským vpádem Ruska na Ukrajinu. EU se proto rozhodla diverzifikovat dodávky zemního plynu z Ruska a obrátit se na spolehlivější a důvěryhodnější partnery. Jsem ráda, že mezi ně patří i Ázerbájdžán.“

Zároveň ovšem sebejistá energetická ofenziva Ázerbájdžánu na světových trzích přitáhla pozornost světové veřejnosti i ke starému hříchu této země, totiž porušování lidských práv.

Libor Dvořák

Padesát francouzských politiků proto hned po návštěvě von der Leyenové v Baku upozornilo na to, že tímto postupem EU oslabuje. Jiná věc je, že energetické suroviny ve světě jsou většinou v rukou zemí, které mají k demokracii hodně daleko a že problematická je v podstatě jakákoli volba Západu na tomto poli.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio