Marek Hudema: Rusko ztrácí vliv na Kavkazu

10. září 2023

Rusko si od invaze na Ukrajinu slibovalo mimo jiné posílení svého vlivu v takzvaném blízkém zahraničí, tedy v postsovětských republikách na Kavkaze a ve střední Asii. Výsledkem je ale pravý opak a nejlépe je to vidět na Arménii.

Arménský premiér Nikol Pašinjan nedávno pro italský list La Repubblica prohlásil, že to, že se Arménie spoléhala na Rusko jako na záruku své bezpečnosti, byla chyba. Včetně toho, že Arménie téměř stoprocentně závisí na ruských dodávkách zbraní a munice.

Čtěte také

Pašinjan prohlásil, že Rusko teď samo potřebuje zbraně a munici pro válku na Ukrajině a Kreml nemůže splnit bezpečností potřeby Arménie, ani kdyby chtěl. Podle Pašinjana se Rusko fakticky stahuje z jižního Kavkazu.

Přitom v Arménii je ruská vojenská základna, ruští vojáci dohlížejí na příměří mezi Arménií a Ázerbájdžánem a pro arménské představitele bylo dosud Rusko zárukou ochrany před vojensky silnějším Ázerbájdžánem. Jenže Rusové nezabránili tomu, aby Ázerbájdžánci posunuli své pozice směrem do arménského vnitrozemí, ani ázerbájdžánské blokádě Armény obydleného Náhorního Karabachu.

Vojenské cvičení s USA

Rusko na slova Pašinjana reagovalo popuzeně. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že Rusko je pevnou součástí regionu jižního Kavkazu. Doslova řekl, že „Rusko z Arménie odcházet nemůže“.

Čtěte také

Zároveň přislíbil, že bude Rusko hrát roli garanta bezpečnosti a stability v Náhorním Karabachu. Arménům ale přitom nenabídl nic konkrétního. Ázerbájdžánci dál přiškrcují přístup do Náhorního Karabachu a ruští vojáci se na to jen dívají. Pašinjan má pravdu, válka na Ukrajině Rusko vyčerpává.

Moskva nemá ani zbraně ani lidi na prosazení vlivu ve svém okolí. Rusko dokonce rekrutuje vojáky pro válku na Ukrajině v zahraničí, mimo jiné právě v Arménii. Arménie proto teď hledá zajištění své bezpečnost jinde.

Snaží se o lepší vztahy s Evropou a chystá také společné vojenské cvičení se Spojenými státy. Což bezpochyby opět popudí Moskvu. Stejně jako připravovaná ratifikace smlouvy o mezinárodním soudu v Haagu, který vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Toho Putina, kterého se dosud arménští oficiální představitelé neodvážili kritizovat ani náznakem.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio